Ak Parti Yerel yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ve ailesi, TV100 isimli televizyon kanalının “Deniz Tural ile Siyasetin Ev Hali” isimli programına konuk oldu.

“KARAKEBAP” OLAN SOYADINIZI NEDEN DEĞİŞTİRDİNİZ?

Önce paket çekilip sonra yayınlanan 47 dakikalık programda, Sunucu Deniz Tural, Özhaseki’ye, “Son yerel seçimlerde Ankara da sizin soy isminizi değişirinizle alakalı bir gündem meydana gelmişti bu konuyu bir de sizin ağzınızdan dinleyebilir miyiz? Bu konunun gerçeği nedir? Gerçekten böyle bir değişikliğe ihtiyaç duydunuz mu?” şeklinde bir soru yönetti.

“ÖZHASEKİ, BİZ TÜRKMEN AİLESİYİZ”

Bu soruya kendisinin Türkmen ve Kayseri’nin yerlisi olduğunu anlatarak yanıt veren Özhaseki, 21 Haziran 1934 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş, 2 Temmuz 1934 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanıp 2 Ocak 1935′te yürürlüğe giren soyadı kanunu çıktığında, dedesinin Haseki soy ismini almak istediğini ancak, o dönemin nüfus yetkililerin zorla kendisine “Karakebap” soy ismini verdiklerini iddia etti.

“hakaretamiz sözlerle…”

Babasının babası olan büyük dedesine, “Haseki ne yav! Nerden çıktı bu haseki? Padişah mısınız? Padişahçı mısınız? Topkapı’dan mı geldiniz?” şeklinde hakaretamiz ifadeler kullanıldığını da iddia eden Özhaseki, şunları söyledi:

“Duydum… Dudum… Tabi… Tabi… Şöyle efendim Evliya Çelebi 1600’lü yılların ortasında Kayseri’ye geldiğinde Kayseri’deki mahalleleri yazar! Bu kayıtlar da var! Mahallenin bir tanesinin ismi de Haseki mahallesi… Biz Kayseri’nin yerlisiyiz! Yani bilebildiğimiz nüfus kayıtlarına düşen ne varsa… Türkmen ailesiyiz! Ve bizim sokağımızın adı da Haseki sokağıydı, çocukken okula giderken ben hep sokağın köşesinde Haseki sokağı lafını okurdum. Ama soyadımız Karakebap yazıyor! Dedem anlattı bize, soyadı kanunu çıktığında oraya yazdırmaya gittiklerinde “Ne yazacağız sizi?” demişler, dedemin babası “Haseki” demiş! “Haseki ne yav! Nerden çıktı bu haseki? Padişah mısınız? Padişahçı mısınız? Topkapı’dan mı geldiniz?” demişler. Bir sürü Haseki lafıyla ilgili Osmanlılı, eski dönemi çağrıştıran hakaretamiz sözlerle… Dedemiz sinirleniyor, hatta dedemizin söylediğine göre babası kıpkırmızı olmuş” Orada dedemin babasını nasıl kızdırmışlarsa neler söylemişlerse… “Ne iş yapıyorsun” demişler, Kebapçı falan deyince “Karakebap yazın o zaman” demişler. Ve o tarihlerde soyadı kanunu nedeniyle ne yazık ki öyle yazılmış!

“Karakebap olan soyadımızı, mahkeme kararıyla özhaseki olarak değiştirdik”

Babası Kemal Özhaseki’nin 1960 ihtilalinden sonra mahkemeye başvurup Karakebap olan soyadlarını Özhaseki olarak değiştirdiğini doğrulayan Özhaseki, “Sokağın içindeki sülalemizde Haseki olarak gidip söyleyenlerden mesela karşımızda amcaoğulları var onların dedeleri telcilik yapıyormuş, bizim sülaleye telci diye yazmışlar. İşte herkes ne meslek yapıyorsa onunla ilgili yazmışlar. Aradan yıllar geçti 1960 ihtilalinden sonra ortalık rahatladığında bizim dükkanın ismi Hasekioğlu Tekstil ama aşağıda babamın adı Kemal Karakebap yazıyor! Böyle garip bir şey! Babam mahkemeye müracaat etti “Soyadımızın bizim dedi taa 300 yıllık bir sülale bizim soyadımız Haseki lütfen değiştirin” şahitler gittiler, dinlendi. O sırada mahkemeden “Haseki soyadı var bunu veremeyiz” demişler e napacağız diye bunlar kıvranınca Hakim de bir akıl vermiş “Öz yazalım da Özhaseki olsun! Öylesine bizim Haseki olan soyad da Özhaseki olarak yazılmış!” dedi.

“SOYADI DEĞİŞİKLİĞİMİZİ PROPAGANDA MALZEMESİ OLARAK KULLANDILAR, Eğer kökenlerimde öyle bir şey olsaydı asla bundan utanmazdım

Özhaseki ayrıca, isim vermeden Kayseri de kendisine rakip çıkan bir kişinin “Ermeni ailesi, Ermeni olduğu için soyadları Karakebap imiş değiştirdiler” şeklinde propaganda yürüttüğü öne sürerek, “Eğer kökenlerimde öyle bir şey olsaydı asla bundan utanmazdım” diye konuştu.

Özhaseki bu kısımda şunları söyledi:

“Bundan 2 dönem önceydi galiba Ankara değil sadece… Kayseri de aday olan rakip bir arkadaş el altından her tarafa “Ermeni ailesi, Ermeni olduğu için soyadları Karakebap imiş değiştirdiler” gibi ifadelerle fısıldadı. Yahu cevap versek bir türlü vermesek bir türlü ama cevap versek ne diyecektim onu net söyleyeyim; Eğer kökenlerimde öyle bir şey olsaydı asla bundan utanmazdım. Çünkü ben bu dünyaya gelirken Cenab-ı Hakka dilekçe vermedim. Allah taktir etti bir tarihte beni Kayseri de Müslüman bir anne babadan Kemal efendi ile Şükran hanımın çocuğu olarak dünyaya getirdi. Erkek olmak da benim tercihim değildi! Onların oğlu olmak da tercihim değildi! Kayseri de doğmak da tercihim değildi! Allah’ın takdiri! Geçmişimde böyle bir şey olursa, bu benim asla utanacağım bir şey değildir. Ben bugünkü fikrimden, yaptıklarımdan ve davranışlarımdan sorumluyum. Beni ancak bununla yargılayabilirsiniz! Ama çok da ciddiye almadık! Ama rakiplerim ne yazık ki bazen bunu kullandıkları oluyor. Ne diyelim kendi takdirleri ona da söyleyecek bir şey bulamıyorum.”

BABASININ İSMİNİN DEĞİŞTİĞİNDEN HİÇ BAHSETMEDİ

Özhaseki programda, “Karakebap” olan soyadlarını “Özhaseki” olarak değiştirmenin yanında şimdi “Kemal” olan babasının adının daha önce “Kamil” olduğunun bilgisini hiç paylaşmaması dikkat çekti.

Vikipedi Özgür Ansiklopedi’ye işlenmiş

Diğer yandan, Özhaseki ailesine ilişkin söz konusu soyadı değişikliklerinin, tüm dünyaca bilinen Vikipedi Özgür Ansiklopedi’ye de işlendiği bilgisine ulaşıldı.

KONUYU 7 YIL ÖNCE İLK KEZ ALİ TÜRKASLAN HABER YAPMIŞTI

Öte yandan, Özhaseki ailesinin soyadlarında yaptığı bu değişikliği 2015 yılında ilk kez gazetemiz Kayseri Yerel Haber’in Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Ali Türkaslan gündeme getirmişti. O dönem Oda TV de konuk yazar olarak faaliyet gösteren Ali Türkaslan, Özhaseki ailesinin nüfus kayıt örneğini de haberine koyup belgelemişti. Bu çok çarpıcı haber, Ankara siyasetinin ve son yerel seçimlerin temel gündem maddesi haline gelmişti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Eski Başkanı Melih Gökçek, o dönem aday olan Özhaseki’nin karşısında Mansur Yavaş’a “Mekedon” deyince Mansur Yavaş da Twetter hesabından soyağacını yayınlamıştı.

ÖZHASEKİ NEDEN 7 YIL SUSTU?

Söz konusu habere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gazeteci Türkaslan, Özhaseki’nin neden 7 yıl susup bugün böyle bir açıklama yapma gereği duyduğuna anlam veremediğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi