Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, hafta sonu TV100 isimli televizyon kanalının “Deniz Tural ile Siyasetin Ev Hali” isimli programına konuk oldu.

SUNUCU DENİZ TURAL’DAN ÖZEL “LGBT” SORUSU

Programda sunucu Deniz Tural’ın “Sayın Bakanım benim şansımın direk merak ettiği bir konu var, yani bu konuda sizin görüşlerinizi merak ediyorum. LGBT’li bireylerle ilgili düşünceleriniz nedir?” şeklindeki bir sorusuna yanıt veren Özhaseki, ilk olarak şunları söyledi:

“Benim dünyaya bakış felsefemi biraz önce söylemeye çalıştım. Küçük bir hikaye anlatmak isterim. İstanbul da Sünbül Efendi bir gün talebelerini toplar, hepsine der ki; bugün size bir soru soracağım der! Siz Tanrı olsaydınız ne yapardınız? Öğrenciler şaşkın, kimisi tövbe estağfurullah efendim diyor! Estağfurullah efendim diyenden geçilmiyor! Oğlum cevap verin, der! Çocuklar, hoca da kendilerini cesaretlendirince her birisi, biri diyor ki; “kötülükleri yok ederdim”, öbürü diyor ki; “Çok soğuk oluyor kışı yok ederdim”, “Açlığı yok ederdim, fakirliği yok ederdim” diyor! Şimdi ellerine Tanrısal bir güç geçirmiş olunca herkes böyle bir şeyde bulunuyor! Orada çalışkan bir öğrenci var, çok da zeki en son sözü ona veriyor, öğrencinin adı Musa Musuhiddin. “Sen ne yapardın” Musa diyor? “Efendim ben her şeyi merkezinde bırakırdım” diyor! Her şeyi merkezinde bırakırdım. Cenab-ı Allah hiçbir şeyi lüzumsuz abest yaratmamıştır! Her yarattığında bir hikmet vardır. O yüzden hiçbir şeyi şunu yok ederdim bunu yok ederdim olmaz! Hayat zıtlıklar üzerine kaim, aklık varsa-karalık var, uzunluk varsa-kısalık var, iyilik varsa-kötülük var.

ÖZHASEKİ’DEN LGBT ÇIKIŞI: “Madem Allah yaratmış, hepsinin başımızın üzerinde yeri var! HERKESİN SAYGILI OLMASI LAZIM”

Sözlerinin devamında yine LGBT’li bireylerden bahsederken, onların tercihlerinde herkesin sonuna kadar saygılı olması gerektiğini anlatan Özhaseki, “Madem Allah yaratmış, hepsinin başımızın üzerinde yeri var!” diyerek, “Her şeyi merkezinde bırakırdım, Allah her şeyi bir denge üzerine yaratmıştır. Madem Allah yaratmış, hepsinin başımızın üzerinde yeri var! Onu Cenab-ı Hakkın yarattığı bir emanet gibi görmek her kulun vazifesi diye düşünüyorum. Her inançlı insanın işi diye düşünüyorum. Onun dışında bana göre saygı duymak ve tercihlerine sonuna kadar saygılı olmaktan başka elimizden bir şey gelmez” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAKAN SOYLU LGBT DESTEKÇİLERİNE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Özhaseki’nin LGBT’li bireyler hakkındaki bu çarpıcı sözleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçtiğimiz günlerdeki LGBT destekçilerine gösterdiği sert tepkiyi akıllara getirdi.

ÖZHASEKİ TEPKİ ÇEKTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “LGBT yok böyle bir şey! Bu ülke millidir, manevidir ve bu değerlerle geleceğe yürümektedir” şeklinde , Bakan Süleyman Soylu ise “Ben inanan bir insanım, bizim inancımıza göre bu büyük bir sapkınlıktır” şeklinde görüş beyan etmişken Özhaseki’nin bu LGBT çıkışı Ak Parti içerisinde tepkilere neden oldu.

“LGBT’Lİ NE DEMEK?

LGBT veya GLBT, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından itibaren gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok aktivist, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Bu bazen LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti) veya LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex), LGBTTIQ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel, Intersex, Queer) şeklinde de kullanılmaktadır. 1900'lardan itibaren kullanılmaya başlayan "LGBT", eşcinsel hakları mücadelesinde kullanılan çatı kelimedir.

Eşcinsel hareketi olarak adlandırılan LGBT hareketi, eşcinsel kelimesinin travesti, transseksüel ve biseksüelliği kapsamıyor oluşu nedeniyle çatı kelime olmaktan çıkmıştır. Hareket GLBTT kelimesini kullanmaya başlamış ancak lezbiyenlerin toplumda "yok" sayılıyor oluşu sebebiyle, L harfi başa alınmış ve kadınlara bir tür pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Yurtdışındaki bazı örgütler bu çatı kelimeye daha sonradan interseksüelleri temsilen I ya da queeri temsilen Q harflerini eklemişlerdir.

LGBTİ TARİHİ KAÇ YILINA DAYANIYOR?

İnsanlık tarihi kadar eski LGBT ve eşcinsellik eski kaynaklarda M.Ö. 2000-3000 arasındaki döneme kadar uzanan LGBT'nin tarihi ile ilgili en eski yazılı belgeler Eski Mısır, Sümerler ve Hititlere uzanmaktadır. Bazı Mezopotamya tapınaklarında, yakın zamana değin Hindistan'da süren bir uygulamaya benzer biçimde, kutsal fahişelerin yanı sıra kültün hizmetine verilmiş eşcinsel fahişeler bulunmaktaydı. Yine LGBT tarihinde özel bir önemi olan iki eski Doğu halklarından Hititler ve Yahudiler tarihte yer almıştır. M.Ö. 1400'lerden kalma bir Hitit yasa derlemesinde erkekler arasında evliliğe izin veren bir madde belirlenmiştir. Bu yasa tarihte eşcinsel evliliğe izin tanıyan ilk yasa olma özelliğini de taşımaktadır. Bir diğer topluluk; Yahudiler ise eşcinselliğe karşı yürüttükleri mücadeleyle tanınırlar. Batı uygarlığının eşcinselliği mahkûm etmesinin temelinde önce Musevilik, daha sonra Hristiyanlık kaynaklarında yer alan bu mücadele yatmaktadır.”

( "LBGT NEDİR?" BİLGİLİRİ ALINTI KAYNAK LİNKİ : https://www.haberturk.com/lgbti-nedir-ne-demek-lgbt-lgbti-ve-lgbttiq-acilimi-ne-3012560)

HABER: ALİ TÜRKASLAN

Editör: Haber Merkezi