Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), son yıllarda büyük oranda daralma yaşanan mera alanlarını soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi, Gürer, önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi: “Mera Kanunu 19. maddesi mera yaylak ve kışlaklara yönelik ilgili köy ve belediyelerde bu alanların korunmasına yönelik Mera Yönetim Birlikleri kurulmasını amaçlamaktadır. Islah çalışması yapılan kaç köy ya da belediyede Mera Yönetim Birlikleri kurulmuş kaç köy ve belediyede ise kurulmamıştır?

Bakanlık bu yönde kurulması için girişimde bulunmuş mudur?

Hali hazırda ne kadar mera alanı bulunmaktadır?

Tehdit ve tahsis alanı ne kadardır; tahsis amacı değiştirilmesi ile değişkenlik oluşan alan ne kadardır? Dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Bakanlığımızca 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında bu güne kadar mera ıslah ve amenajman projesi uygulanarak 15.601.420 da alanda ıslah çalışması yapılmıştır.

Hazinenin mülkiyetinde bulunan arazilerden etüt sonucu mera olarak kullanılabilecek yaklaşık 2 Milyon ha alan mera vasfına dönüştürülmüştür” dedi.

Mera Yönetim Birlikleri kurulmasına yönelik iş ve işlemler yürütüldüğünü anlatan Bakan Kirişçi, “ Bu kapsamda günümüze kadar toplam 1.232 köy/belediyede Mera Yönetim Birliği kurulmuştur” açıklamasında bulundu.

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, son 25 yılda mera alanlarında ciddi kayıpların yaşandığına dikkat çekerek, “Ülkemizde kaybolmaya yüz tutmuş olan hayvancılığın yeniden ayaklandırılabilmesi için ilk yapılması gereken iş mera alanlarının ıslahı ve mera alanı miktarının artırılması gerekir. 2014 Türkiye yerel seçimleri ile yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasası ile birlikte köy sayısı 18.335'e düştü. Görünen o ki Yapılan çalışmalar tüm mera alanı bulunan köylerde yaygınlaştırılması ihtiyaçtır.. 1232 köy /belediye Mera Yönetim Birliği kurulması yeterli değildir. Cumhuriyet döneminde ülkemizde mera alanları, tarım alanlarının yarısı iken, 1970’li yıllarda 20 milyon hektar mera alanı bugün 11 milyon hektara gerilemiştir. Bu alan dikkate alındığında 15.601.420 dekar alanda ıslah çalışması yetersizdir. Hızla mera alanlarının ıslahı sağlanmalı ve mera alanları yok edilmesi önlenmelidir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi