Kahramanmaraş Kapalı Çarşı’da dede-baba mesleğini yaşatmaya çalışan 69 yaşındaki semerci ustası Ali Özen, “Mesleğimiz babadan, deden kalma. Şuanda sona erdi gibi. Neden derseniz teknoloji bitirdi. Çıkan yeniliklerin hepsi bizim mesleğimize zarar verdi. Şimdi tamamen bu mesleğin elinden tutulması gerekiyor yaşaması için.Ölmemesi gereken bir meslek. Bizlerde son durumunda şikayetçiyiz. Bize gereken destek verilmiyor.Şikayet derken mesleğimizin gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz. Şuan bir çırağım, kalfam dahi yok. Mesleğimiz ölmesin, böyle bir sanatkarlık ölmesin diye elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz ama sahip çıkan yok. Senelerdir semerciyim. Eskiden günde iki tane semeri hemen hemen bitirirdik. Şimdi ise gereken ilgi olmadığı ve içimizdeki iştahımız kalmadığı için üç günde bir semer ancak yapabiliyoruz. Mesleğimizde gelecek görmediğim için kendi çoğumu dahi başka iş alanlarına yönlendirdim. Diğer insanlar da benimle aynı düşüncede olduğu için çocuklarını yanımıza vermiyorlar”dedi.

Başkan Büyükkılıç, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Karadağlı'yı Ağırladı Başkan Büyükkılıç, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Karadağlı'yı Ağırladı

Ülkede tarımın ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğine dikkat çeken semerci Ali Özen,”Her şeye rağmen semer yapamaya devam ediyoruz. Ama gelip alan yok, eskiden insanlar gelir atına, eşeğine semer alırlardı. Şimdi ise havyacılıkta kalmadı bu nedenle semerede çok ihtiyaç duyulmuyor. Bizim bu mesleğimiz tarihe karışıyor”diye dert yandı.

Haber-Selahattin KARAKOÇ