"Geçtiğimiz yıl Bünyandaki çiftçilerimizin tarım krediye olan borçlarından dolayı traktörleri haczedilmişti. O günden bugüne çiftçilerimizin derdi bitmediği gibi katbe kat arttı.Çiftçilerimizin neredeyse tamamı borç batağının içinde ve icralık durumdalar.

Dev gibi holdinglerin borçlarını silen ve yakın zamanda vergi borçlarına yapılandırma getiren Ak parti koalisyonu çiftçilerimiz için kılını dahi kıpırdatmadığı gibi üstüne bir de haciz memurlarını gönderiyor.

Yaz gibi kış yaşıyoruz. Gelecek yıllarda kuraklık beklentisi var. Hiçbir tedbir alınmadığı için kıtlık yaşarsak bunun tek surumlusu vardır. O da Akparti koalisyonudur."

"Üretim zaten bunların kitabında yazmıyor."

Türkiye de yaşanacak olası kıtlık konusunda Ak parti koalisyonunu sorumlu tutan Sinan Aktaş çiftçilerimizin su konusunda yaşadığı sorunları da dile getirdi. "Geçtiğimiz aylarda Tomarzadaki çiftçi kardeşlerimiz ektikleri tarlalarını köylerinin yanından yıllardır akıp giden zamantı ırmağından su alarak suladılar. Senmisin Allahın suyunu kullanan. DSİ hemen kimin talimatı ile hareket ettilerse bilinmez. Suyu kullanan tüm çiftçilerimize yüklü miktarda borç gönderdi. Ülkedeki tüm kurumlar sanki çiftçilerimizin ekmemesi için elbirliği halinde çalışıyorlar. Yahu akıp giden Allahın suyu sizene. Çiftçi üretim yapıyor bırakın sulasınlar. Yooo efendim olurmu. Üretim zaten bunların kitabında yazmıyor. Akpartinin iktidara geldiği günden bugüne kadar 18 yılda ithal etmedikleri tarım ürünü kalmadı.Fransadan ve Danimarkadan Arpa, Rusyadan buğday ve mısır, Rusya ve Abd den Çeltik ve Sri Lanka dan Çay satın aldılar. Moldova dan Ayçiçeği, Meksika, Hindistan, Kanada ve Arjantinden Kurufasulye, Meksika ve Hindistandan Nohut, Almanya ve Fransadan İncir,İran ve Şiliden Üzüm, Rusyadan Domates, Almanyadan Fındık, Abd, Rusya ve Faransadan Kayısı, Şili, İtalya ve Abd den Elma, Hollanda Almanya ve Fransadan Patates satın aldılar. 2020 yılının ilk 9 ayında bu ülkelerin çiftçilerine 12 milyar dolar ödeme yaptılar. Bizim çiftçilerimize ise haciz memuru gönderdiler." şeklinde açıklamalarda bulundu.

2001 yılında tarımda çalışan işçi sayısı 7,7 milyon iken bugün 5,2 miyona düşmüştür. Bu da tarımsal üretimin bitmekte olduğunun en büyük göstergesidir.

Bu yıl Venezuelladan 500 ton beyaz peynir 500 ton eritme peynir aldılar. Tarımsal ürünlerde Gümrük vergilerini sıfırladılar. 2018 yılında 1 milyon 211 bin,2019 yılında ise 664 bin baş canlı hayvan ithal ettiler. Yetmedi soydaşlarımızı ve Müslüman din kardeşlerimizi katleden Sırplardan et satın aldılar. Bunlar Türk çiftçisini ve ülkenin tarımını batırmak için yemin etmişler."

2 yılda tarıma 13 milyon 567 bin tl harcadık. Ne yapmışlar peki?

Kayseri Büyükşehir Belediye başkanı Sn Memduh Büyükkılıç'a seslenen Aktaş: "Kayseri Büyükşehir Belediyesi açıklama yaptı. 2 yılda tarıma 13 milyon 567 bin tl harcadık. Ne yapmışlar peki, Ayçiçeği ve kaysı kurutma alanı, kemer, sulama sistemi, alet ve ekipman desteği, gölet onarım işi,kuduz aşısı alımı, pompa yapımı, su dağıtımı, boru alımı, ahır onarımı ve tel örgü yapımı. Sn. Büyükkılıç çiftçilerimiz sizden bunları beklemiyor. Çiftçilerimiz sizden borçlarını ödeyebilmeleri için bir takım girişimlerde bulunmanızı, Gübre, sulama, elektrik, yem ve mazot konusunda destek bekliyor. Tüccarın, bankaların ve tarım kredinin cenderesinden ve faiz belasından kurtarmanızı bekliyor.

17 belediye başkanımıza sesleniyorum. Bir araya gelin çiftçilerimizle bizzat oturun konuşun. Sorunlarını dinleyin. Belediyenin bir çok iştiraki var bir iştirak olarakta TARIM AŞ yi kurun. Çiftçilerimizin ürettiklerini satın alın. İşleyin ve hem ülke içinde hemde yurt dışına pazarlayın. Bir şeyler yapıyormuş gibi görünmeyin. Gerçekten bir şeyler yapın.

Tarım bakanımıza sesleniyorum. Lütfen yerinizden kalkın. Ülke ülke gezin ve çiftçilerimizin ürettiklerini yurt dışında pazarlayın. Eğer yapamıyorsanız lütfen bakanlık görevini yapabilecek birisine devredin. Gereksiz yere işgal etmeyin.

Hasılı kelam; 18 yılın sonunda geldiğimiz nokta

Tarlalarımız ipotekli

Traktörler hacizli

Çiftçilerimiz perişan." Sözleriyle açıklamasına son veren Saadet partisi Melikgazi İlçe Başkanı Sinan Aktaş Kayseri çiftçilerinden ele alarak "Ak parti koalisyonu çiftçilerimiz için kılını dahi kıpırdatmadığı gibi üstüne bir de haciz memurlarını gönderiyor." diyerek Türkiye'deki tarım problerinin sorumlusunu Ak Parti olarak göstermiştir.

Editör: Haber Merkezi