Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşanan terör saldırısına ilişkin, “Terörün dini yok, imanı yok, insafı yok. Eğer insafı olsaydı gidip de havaalanında 41 kişiyi öldürmezdi. Havaalanındaki insan ya çocuğunu bekliyor ya anasını bekliyor. Orada oturan masum insanı öldürmek hangi dinde var?” dedi.

Bakan Özhaseki, bir takım temaslarda bulunmak ve iftarda Cizrelilerle bir araya gelmek üzere Şırnak’a gitti. Bölgedeki sivil toplum kuruluşları, iş adamları ve vatandaşla bir araya gelen Bakan Özhaseki, Türkiye’nin zor bir coğrafyada bulunduğuna dikkat çekerek, bu coğrafyanın jeopolitik konumu itibarıyla dış devletlerin insanları kullanarak hak elde etme isteği olduğunu söyledi.


GÜVENLİKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ


Eski günlerin geride bırakıldığını yeni sürecin yaraları sarma zamanı olduğunu belirten Bakan Özhaseki, “Şimdi yaraları sarmanın hesaplarını yapıyoruz. Bu hesabı her taraf için yapıyoruz. Sur için de yapıyoruz, Şırnak merkez için de Cizre için de Silopi, İdil, Yüksekova ve Nusaybin için de yapıyoruz. Yapılacak çok işimiz var” dedi. Bu işleri yaparken devlet olarak vazgeçmeyecekleri birkaç husus olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir, güvenlikten vazgeçmeyeceğiz. Çünkü güvenlik olmayınca hemen birileri bundan yüz buluyorlar ve bundan istifade ediyorlar. Devleti yok sanıyorlar. Elinde silahı ile ortaya çıkıyor ve kendini devlet zannediyor. Hiçbir devlet kendi içerisinde bir silahlı grup çıkıp da yeni bir devlet kurulmasına izin vermez, öyle bir şey yok. İnşallah bundan sonra istikrar ve huzur daim olur. İkincisi, devletin teröristlere karşı sert ve kudretli bir eli vardı. Şimdi bundan sonra devletin kucaklama ve zararların tazmini hususunda ve kanayan yaraları sarması lazım. Evi yanmışsa tazmin edilmesi lazım, dükkanı yanmışsa yerine getirilmesi lazım. Ticaretin canlandırılması lazım. Bütün bunların yapılması için şimdi yeni dönem başlıyor. Üçüncüsü, devlet olarak buraları ayrıcalıklı bölge ilan edip buraların kalkınmasını, ayağa kalkmasını sağlamak. Nasıl ayağa kaldıracağız bunların yolları çalışılıyor. Cizre olmak üzere bütün terör mağduru il ve ilçelerimiz ayağa kalkacak. Biz buranın Nuh’un şehri olduğunu biliyoruz. Biz burada dört tane ev yapıp gitmek istemiyoruz. Bu fırsat ele zor geçer. Biz bu durumu fırsata çevirerek büyükşehir planlamasıyla burada hayat daha iyi devam etsin, hiç bir şey eskisi gibi olmasın, ondan sonra da hiç kimse eline silah alıp da burada rüşvet toplamaya, onun bunun işine karışmaya bir daha cesaret etmesin.”

MASUM İNSANI ÖLDÜRMEK HANGİ DİNDE VAR

Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısına da değinen Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:

“Terörün dini yok, imanı yok, insafı yok. Eğer insafı olsaydı gidip de havaalanında 41 kişiyi öldürmezdi. Havaalanındaki insan ya çocuğunu bekliyor ya anasını bekliyor. Orada oturan masum insanı öldürmek hangi dinde var?”

AVRUPA’YA GİDİNCE EL PENÇE DURUP AĞLIYORLAR

Bakan Özhaseki, terör örgütünün ülkedeki uzantılarına işaret ederek, “Avrupa’ya, Amerika’ya gidip ağladıkları kadar şu yumruktan vazgeçip el sıksalar, burada her şey daha farklı olacaktı. Beraber Meclis’te yüz yüze baktığımız insanlar el sıkmadan imtina ediyorlar. Hep yumruk sıkmış kavga halindeler ama Avrupa’ya gidince el pençe durup ağlıyorlar. Tam tersi olsa burada işimiz daha kolay olurdu” dedi.

Konuşmasının ardından Bakan Özhaseki ve beraberindekiler, Cizre Ulucami’de teravih namazı kıldı. 
Editör: Haber Merkezi