Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, çeşitli temaslarda bulunmak ve gerçekleştirilecek kamu yatırımları için belirlenen yerleri incelemek amacıyla Yüksekova'ya gitti.

Esenyurt Mahallesi ile Cumhuriyet mahallesinde terörden zarar gören yerleri inceleyen Bakan Özhaseki, mahalle sakinlerinin sorunlarını dinledi ve çocuklarla yakından ilgilendi.Yüksekova Cengiz Topel Caddesindeki esnafi ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, kaçak ev yapılmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Yüksekova Polisevi’nde bir konuşma yapan Bakan Özhaseki, Yüksekova’nın il olması ile birlikte yeni bir planlamaya gidileceğini kaydetti. Bakan Özhaseki, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yapmaya çalıştığımız planlamayı il formatı üzerine yapıyoruz. Rastgele binaların yapıldığı kaçak işlerin döndüğü alt yapısının hiç olmadığı bir yer il olmaz. Müsaade edin bizim yapacaklarımıza… Burada güzel bir planlama yapıyoruz. Devlet buraya 2 buçuk milyar lira para ayırıyor. Önce Van yolu üzerinde hastanenin karşısından bu tarafa geldiğimiz alanda sert zeminler var. Oralardaki hazine arazilerinde çok güzel planlama yapmaya çalışıyoruz.

Bir taraftan Yüksekova’nın alt taraflarda kalan sulak alanlardan da çıkmasını istiyoruz. Orada oturduk yeşil bahçemizden kayısı, erik alıyoruz denebilir. Denebilir ama tabiat aşağıda oynuyor arkadaşlar. Bu oynayan tabiatta hangi gün sarsıntı olup o balçığın içerisine saplanacağınızı hiç bilemezsiniz. Jeoloji mühendisleri gelip zemin sertliğini de hesaplayacaklar. Binaların statiklerini ona göre yapacağız bundan sonra."

Önce valilik binası yapılacağını kaydeden Bakan Özhaseki şöyle devam etti:

"Buraya yeni konutlar yapacağız. Beş bin kadar hasarlı burada ev vermek zorunda olduğumuzu hissettiğimiz kardeşimiz var. Onların evini yaptığımız gibi beş bin kadar fazladan ev yapacağız. Bu evler yapılırken burada insanlar çalışacak, kimi kapı yapacak, kimi pencere yapacak, kimi inşaatında çalışacak. Buraya bir hareket, bereket gelecek. Ve yaptığımız o planlamada geniş caddeler, sosyal tesisler, oranın etrafında spor alanları stadyum envai çeşit aklınıza ne geliyorsa bir şehirde olabilen insanların ihtiyaç duyabileceği her türlü sosyal tesisi yapmaya çalışıyoruz. Buradaki arkadaşlardan hasar görenler ile ilgili de otuz bin liraya kadar olan hasarları ağır hasar görmediğimiz için parasını veriyoruz. Yakında dağıtmaya başlayacağız.”

Silopi’de bir vatandaş ile Bakanlık ekibinin yaşadığı olayı anlatan Bakan Özhaseki, “Silopi’de amcanın biri hasar tespiti yapan ekiplere der ki: ‘Evine götürmüş bak şuraları fazla yazmışsınız, günahtır evladım ben buraları alamam’ der. Dedim ki ben o amcayı ziyarete gideceğim, geldiğimde unutturmayın bana gidip elini öpeceğim o amcanın. Biz böyle bir milletiz. Burada da hasar varsa eyvallah hepsini verelim ama fazlasını isteme gibi bir şey varsa bazı arkadaşlarda bundan vazgeçsinler.” dedi.

Hasara uğrayan evlerin yapılan planda yolda kalıyorsa yıkılacağının altını çizen Bakan Özhaseki, “Yeniden yapılmasına izin veremeyiz. Yolda, okul alanında ve yeşil alanında kalıyorsa bir ev yapılamaz, yapılmaması da lazım.” şeklinde konuştu.

Yeni yapılan evlere çıkıldığı zaman sosyal hayatın değişeceğini ve çok daha güzel olacağını ifade eden Bakan Özhaseki, “Herkesin evi ne kadar zarar görmüşse yıkılan evler, ağır hasarlı oturulamaz olan evler için metrekaresine metrekare olarak yapıp teslim edeceğiz.” dedi.

Bakan Özhaseki, depremin ne zaman geleceğinin bilinmediğini ve yapılan sağlam yapılara geçilip daha da güvenli bir ortama kavuşulması gerektiğini vurguladı.

Yüksekova’ya defalarca gelip inşaatları kontrol edeceğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu yaptığımız sağlam zeminlerdeki evlere doğru çıkın. O evlerin bahçeleri olacak, geniş balkonları olacak, girişlerde taziye evleri olacak ve ayrıca milletin o bazlama pişirdiği, yufka yaptığı veya domates, salça kaynattığı yerler de yaptırıyorum. Kibrit kutusu gibi evler, balkonsuz evler yok. Şahane siteler yapıyoruz. Yaptırdığımız sitelerin resimlerini ben dağıttığım zaman birçok yerde tamam bunu yapıyorsanız eyvallah diyorlar.

Proje çıktığında gelip buralara asacağız bunları sizler de göreceksiniz. Biraz bize süre verin. dediğim gibi az hasarları ödeyelim, eşya hasarlarını ödeyelim, o ağır hasarlılar içinde şimdi tespit ettiğimiz yerlerde planlama yapıyoruz. İki üç ay içerisinde inşallah temelini atarız. 1 sene sürmeden de evleri bitiririz diye tahmin ediyorum. Buraların yollarını yaparız, yeşil alanlarını yaparız, sosyal tesislerini yaparız ve siz de keyif alırsınız buralarda yaşamaktan, sonra valilik binası, idare binaları derken Yüksekova yavaş yavaş göç almaya başlar. Göç aldıkça buraya binlerce memur geldikçe, çarşıya çıkıp alış veriş yaptıkça çarşının kalitesi de yükselir hareketi de yükselir.”

Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın yakında açıklayacağı bir ekonomi paketinin olduğunu belirten Bakan Özhaseki, “Burada teşvikler olacak. Birçok yerden buralara gelen insanların fabrikasını da biz yapacağız. Birkaç sene vergi de almayacağız, buralara gelecek işini yapacak işçi çalıştıracak. O teşvikler geliyor yakında. Ben madde madde bunları söylemeyeceğim şimdi çünkü ilerde açıklanacak. Size bir ucundan ufak bir şey söyledim. Buraları çok kalkındıracak bunlar.” dedi.

“Esenlere gümrük kapısı ve havaalanını Allah’tan bir mani gelmezse şu andaki planlarımıza göre bayramdan önce açmaya çalışacağız.” diyen Bakan Özhaseki, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu iyileştirmeler devam eder, bu iyileştirmelerin bu huzurun bir tek şartı var. O şart da size bağlı başka kimseye bağlı değil. Ne olur bundan sonra eline silahı alacak herkese mani olun, silahı aldırmayın, çukur falan kazdırmayın, yeminle söylüyorum buralar Paris olur. Yoksa yazık olur.”
 
Editör: Haber Merkezi