Ramazan’a saatler kaldı. Vatandaşlar Oruç ayı öncesi alışveriş telaşına düştü. Yüksek fiyatlar ise alım gücü düşen vatandaşı kara kara düşündürüyor. Ramazan öncesi piyasa ekonomisini değerlendiren İYİ Parti Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkanvekili Kazım Yücel, bu Ramazan’ın diğer Ramazanlardan daha zor geçeceğini vurguladı. Bir emeklinin geçim maliyet hesabı yapan Yücel, “Bir emeklinin şu an 3000 lira civarında maaş aldığını düşünürseniz, 700-800 lira doğalgaz, 200-300 lira elektrik ve su parasından sonra elinde kalan bütçesi özellikle çocukları da varsa geçim şartlarını çok zorluyor” dedi. Ramazan pidesi fiyatlarının da yüksek olduğunu anımsatan Yücel, “Ramazan pidesi fiyatları açıklandı ve 1 adet pidenin fiyatı 9 lira olarak belirlendi. Vatandaş her akşam 2 adet pide alsa yaklaşık 20 lira gibi bir fiyata tekabül ediyor. Aynı hesabı sahur için de yaparsak bir ailenin ramazanda pide için ayıracağı bütçe 1200 lira. Birileri tıka basa karnını doyurup midelerini şişirirken birileri de açlığa sefalete mecbur bırakılacak” diye konuştu.

AKP DİNİNE UYGUN YAŞAMIYOR”

AK Parti iktidarı döneminde vatandaşın alım gücünün oldukça düştüğünü belirten İYİ Partili Yücel, iktidarın ekonomik sorunları görmezden geldiğini iddia etti. İktidarın “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” hadisine uygun yaşamadığını savunan Yücel, “Bilindiği gibi AKP iktidarı 20 yıldır Ramazan aylarında kapı kapı dolaşarak vatandaşa iaşe dağıtımında bulunuyorlardı. Bu sene vatandaşımıza sorduğumuzda seçimden seçime hatırlanıyoruz, geçen yıl da yoktu cevabını aldık. Vatandaşlarımızın dertlerine tabii ki iktidar çare olacak. Bizler muhalefet olarak tepki gösterince siz ne yapıyorsunuz sorusu ile karşı karşıya kalıyoruz. Muhalefet olarak mağdurun sesini kamuoyuna ve topluma duyurmaya çalışıyoruz. Fakat biz maalesef görüyoruz ki AKP artık vatandaşa dokunamıyor, vatandaşın gerçek derdiyle ilgilenemiyor. AKP iktidarı maalesef komşusu aç iken tok yatan bizden değildir diyen dinine uygun yaşamıyor” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞIMIZ ABONDENE OLMUŞ DURUMDA”

Kayseri’deki vatandaşlar ile sürekli görüştüklerini ve problemleri kendilerinden dinlediğini aktaran Yücel, esnaf ve vatandaşlardan ekonominin alt üst olduğunu net olarak görebildiğini söyledi. Akaryakıt ürünlerine gelen yüksek zamları hatırlatan Yücel, “İnsanların 2500-2800 lira emekli maaşı alırken motorin ve doğalgaz fiyatlarından kaynaklı oluşan koşullar içinde yaşaması zordu. Şimdi doğalgaz elektrik ve akaryakıta yüzde yüz elli civarında gelen zamlar bütün ürünlere aynı şekilde etki ederek yansıdı. Ama emekli insanlarımıza yüzde yirmi zam yapılıyor. Asgari ücretli vatandaşlarımıza yüzde elli zam yapılıyor ve bu yapılan zam olarak nitelendiriliyor. Vatandaşımız abondene olmuş durumda. Ne yapacaklarını sorduğumuzda iş cevabını alırken iş bulamadıklarını da söylüyorlar.

“GERÇEKTEN ÇOK YAZIK”

Organize bölgesine işçi ihtiyacını sorduğumuz zaman işçi aradıklarını söylüyorlar fakat insanlar bu işlerin kendilerini tatmin edici boyutta olmadığını söylüyorlar. Özetle dengelerin alt üst olduğunu söyleyebiliriz. Vatandaş perişan ve iktidar bu duruma hakim değil. Vatandaş şaşkına dönmüş durumda. Tarlasını ekenler ekmekten vazgeçmiş, hayvancılık ile ilgilenen vatandaşlarımız üretmekten vazgeçmiş. Biz ülke olarak yurt dışından et ithal eder hale geldik. En kısa zamanda bitmesini temenni ederek Ukrayna Rusya Savaşı başladığında gördük ki biz zeytin yağını bile başka ülkeden ithal eder konumdayız. Gemiler gelmese zeytin yağı kapış kapış alınacak ve bu durumun kıtlığını yaşayacak bir ülke haline gelmişiz. Gerçekten çok yazık.

“GÖRÜYORUZ Kİ İKTİDAR ÇOK SANCILI BİR DÖNEMİN İÇERİSİNDE”

Bizim iktidarımızın şu an tarıma destek vermesi, iş arayan vatandaşlarımıza iş istihdamı sağlayarak destek olması gerekmektir. Tohum ve mazota destek vermesi şart, bunu biz yapmayacağız. Biz sizlerin sesini duyurmak için konuşuyoruz. Gelinen nokta itibari ile görüyoruz ki iktidar çok sancılı bir dönemin içerisinde. Bakan, bürokrat değiştirmekten şaşkına dönmüş bitap hale düşmüştür. Bu yaşanan tüm durumların hepsinin sandıkta değişeceğine inanan bir toplum oluşmuştur. Genel Başkanımız Kayseri ziyaretinde küçük ilçe ziyaretlerimiz de dahil vatandaşımızın tüm sıkıntılarını Türkiye ye, TBMM ne duyurdu. Şehir merkezinde gerçekleşen ziyareti kongre, toplantı ya da herhangi başka bir şey değil sadece esnaf ziyaretiydi. Orda dahi halkımızın büyük çoğunluğunun şikayetleri hep geçim üzerineydi” dedi.

“BİZİM İKTİDARIMIZDA BİR ÇOK DEĞİŞİM OLACAK”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Kayseri ziyaretini değerlendiren Yücel, Cumhur ittifakı seçmenininde sorunlarını Akşener‘e anlattığını dile getirdi. Kayseri’ nin genel olarak Cumhur İttifakı’na oy verdiğini anımsatan Yücel, “Halkımız çarenin sandıkta olduğunu söylüyor. Sandıkta değişen iktidarla birlikte göreceksiniz ki tarımda, kalkınmada, ekonomide, dış ve iç yatırımda, sanayide birçok değişim söz konusu olacak. Yastık altındaki yatırıma faiz veren bir iktidar değil, yastık altındaki yatırımla ticarete ya da sanayiye dönüşmüş bir şehir oluşturacağız. Şehir olarak hiçbir sosyalliğimiz kalmamış. Adana festivaller şehri olmuş, Portakal Çiçeği Festivali düzenliyor, bir buçuk milyon insan sokaklardayken Kayseri’de sokağa çıkmak yasak gibi halk uyuyor. Akşam saat 9’dan sonra gencimizin yaşlımızın gidebileceği hiçbir yer yok. Adana’ya bakıyorum ağzım açık kalıyor” dedi.

“HOBİ BAHÇESİ DEĞİL ORGANİK ORGANİZE KURACAĞIZ”

Kayseri’nin göçmen hareketlerinden sonra iyice yaşanmaz hale geldiğini savunan Yücel, göçmenlerden sonra kentte hırsızlık olaylarının çok arttığını iddia etti. Kayseri’nin güvensiz, barış olmayan bir şehre dönüştüğünü söyleyen Yücel, “Biz ortalığı karıştırmıyoruz ama karışan ortama ses çıkarmayanlara söylüyoruz. Bu şehir ekonomisiyle, güvenliğiyle sizin hepimizin. Öyle bir kalkınma politikası uygulayacağız ki örnek vererek açıklamak istiyorum, hobi bahçesi değil biz organik organize sanayi kuracağız ve burdan size 5000 metre arsa vereceğiz. Siz burada ekip dikeceksiniz, ekip diktiklerinizi de biz satacağız. Bu tarz projeler dünyanın bazı yerlerinde uygulanırken biz burada hobi bahçesine maalesef lütfen diyerek gidiyoruz. 1000 metre ekip diken bir insanda bir kişiyle daha 5000 metre ekip dikecek. Projemiz çok. Biz bütün projelerimizi hayata geçirerek, şehrimizde yaşayan insanlarımızın yüzünü güldüreceğiz. Hangi vatandaşımıza dokunsam artık feryat ediyor. Biz bu feryatlara karşılıksız kalmayıp cevap vereceğiz. Sandık geldiğinde iktidar ya da belediyeler değiştiğinde, ramazan ayının başında midesini şişirenlerle midesine ekmek inmeyenlerin arasındaki farkı Allah’ın izni ile kapatacağız” diye konuştu. (1HA)

Editör: Haber Merkezi