E- Ticaret Uzmanı Hakan Topuzoğlu, e-ticaret yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toğuzoğlu, e-ticaretin bilinçli yapılmaması, girişimciler için yanlış alınan kararlar sebebiyle iflasla sonuçlanabildiği gibi, devletimiz açısından da kayıt dışı ekonomide artışlar sebebiyle vergi kaybına sebebiyet verdiğini ve bu hususa büyük önem gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Topuzoğlu, ticaretin aşamalarının şu şekilde gerçekleştirildiğini söylüyor: ürünün görülmesi, kontrolü, fiyat üzerinde alıcı ile satıcı arasında anlaşma sağlanması, sözlü veya yazılı sözleşmenin oluşturulması, ödeme ve teslim süreçlerinin yaşanması...

ALIŞVERİŞ, E-TİCARET YÖNTEMİNİ TETİKLEDİ
Uzman Topuzoğlu, “Son 20 yıl içerisinde ise, teknolojik gelişmelerin getirdiği bir çözüm olarak ortaya çıkan internet üzerinden satışların, geleneksel yollarla alışverişe göre yoğunlaşması, akıllı telefonların kullanımının artmasının sonucu olarak, e-ticaretin daha fazla tercih edilen yöntem haline gelmesi, e-ticaret yasasının da gündeme gelmesine sebep olmuştu. Ticari faaliyetin bu denli arttığı ve topluma ait geniş kesimlerin yer aldığı elektronik alanın düzenlenmesine ihtiyaç duyuldu ve 23/10/2014 günü 6563 Kanun No.lu Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 1 Mayıs 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesine karar verilmişti. Bu karar, ülkemiz için çok büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Topuzoğlu bu kanunun ise bu başlıklar altında elektronik ticarete bir düzen getirmeyi hedeflediğini sıraladı:
• Sözleşme Kabul ve Sipariş Aşamaları
• Sipariş Sırası, Öncesi ve Sonrası
• Toplu Mail ve SMS Gönderimlerinde Değişiklikler
• Kampanya ve Bültenlerde Yapılan Yenilikler
• Sipariş Şartları, Sözleşmeler ve Ücretler

E-TİCARET İLE BAZI MESLEKLER ÖNEM KAZANDI
Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, internet üzerinden yürütülen faaliyetlerin mali müşavir, bilişim uzmanı ve hukuk danışmanları ile yürütülmesini de önemli hale getirdiğini belirten Topuzoğlu, özellikle Müşteri İlişkileri Yönetimi’nin öneminin de bu yasayla birlikte daha da artacağını vurguladı.

E-Ticaret Uzmanı Topuzoğlu, Tasarıda yer alan, “Elektronik ticaret yaygınlaştırılması, tüketicilerin ya da elektronik ortamda işlem yapan kimselerin güveninin sağlanmasına bağlıdır. Bu güvenin sağlanması için, elektronik ortamda şeffaflık ve erişilebilirlik şarttır. Bu nedenle, elektronik ticaretle uğraşanlar için güvenin ve şeffaflığın sağlanması amacıyla yükümlülüklerin getirilmesi öngörülmektedir.” İfadesinin çok önemli mesajlar verdiğini söyledi.

Geleneksel ticarette de, doğru danışmanlarla çalışanların daha başarılı olduğu gözlemlenirken, yeni bir alan olması sebebiyle, e-ticaretin de kurallarını yavaş yavaş oluşturduğuna dikkat çeken E-Ticaret Uzmanı Hakan Toğuzoğlu şunları kaydetti:

“Ticaretin olduğu gibi e-ticaretin de kuralları mevcuttur. Bu kurallara uygun hareket edilmezse, kazanç yerine zarar, fayda yerine zarar getirecektir. Bilinçli yapılmayan e-ticaretin artması, e-ticarete olan güveni de güvensizliğe çevirebilir, insanlarımızda bir önyargı oluşturabilir. Bu sebepten dolayı, devletimizin e-ticaretin daha bilinçli yapılması konusunda gerekli çalışmaları artırmayı gerektiğini düşünüyorum. E-ticaretin bilinçli yapılmaması, girişimciler için yanlış alınan kararlar sebebiyle iflasla sonuçlanabildiği gibi, devletimiz açısından da kayıt dışı ekonomide artışlar sebebiyle vergi kaybına sebebiyet vermektedir. Hem e-ticaret girişimcisinin hem de e-ticaret müşterisi olan vatandaşlarımızın bilinçlenmesi konusunda ülke çapında bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.”


Editör: Haber Merkezi