Proje kapsamında vatandaşların bir ürün alırken dikkat etmesi gereken noktalarda, ürün iadesi için bakanlığa başvuru yapabilecekleri ve kazaların önlenmesi gibi konularda bilgi verildi. Türkiye çapında gerçekleştirilecek olan gezici tır uygulamasının ilk durağı ise Kayseri oldu. Cumhuriyet Meydan’ında kurulan standda vatandaşlara çeşitli promosyon ürünleri de hediye edildi.

Vatandaşların günlük hayatlarında kullandıkları ürünlerden kaynaklanan kazaların önüne geçilmesi ve ürün düzenlemesine tabi tutulmayan ürünlerin kullanılmaması gibi konulara dikkat çekilen standda Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Kemal Topalömer’den uygulamanın amacını ve dikkat edilmesi gereken noktaları öğrendik.

50 Bin Ürün Denetimi Yapıldı

Ürün güvenliğinden derken, bir ürünün ürün düzenlemesine uygun olarak üretilip üretilmediği ve güvenli olup olmadığının denetlenmesi olduğunu belirten Topalömer, ‘’Biz bunu 81 ilimizde, taşra teşkilatımızda 600’ü aşkın denetçimizle yapıyoruz. Her yıl yaklaşık 50-60 bin civarında denetim yapıyoruz. Şu anda 2014 yılının ilk 8 ayında 50 bin denetim gerçekleştirdik. Yapılan bu 50 bin denetimin %18’i uygunsuz çıktı. Bu demek oluyor ki, 9 bin küsür ürün uygunsuz olarak tespit edildi. Bu 9 bin uygunsuz ürününde 40 tanesi tamamen güvensiz çıktı.’’ Dedi.

Uygunsuz Ürün Toplatılıyor

Bu ürünleri de piyasadan toplattıklarını ifade eden Uzman Topalömer, ‘’Toplatma kararını veriyoruz. Bu ürünü üreten üreticiler, medya kuruluşlarında 2 gün süreyle ilan ediyorlar. Bakanlık olarak kendi internet sayfamızda duyuruyoruz. Vatandaşlarımızın bunlara bakarak, ellerindeki ürünleri karşılaştırmasını ve ellerinde eğer bu ürünler varsa üretici ile irtibata geçerek bu ürünlerin iade edilmesini sağlıyoruz’’ diye konuştu.
1571 tane üründen sorumlu olduklarını belirten Kemal Topalömer, ‘’Üretici firmanın ürünü almak istememesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Zira, kamu adına kanuni bir yetkiyi kullanıyoruz. Bunları daha önceden biz üretici ile görüşüyoruz. Görüştükten sonra ürünün iade sürecini sağlıyoruz. ‘’ dedi.

‘’CE’’ Ne Demek?

Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Kemal Topalömer vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu: ‘’ Vatandaşımız ilk başta bir ürünü alırken, üzerinde ‘’CE’’ işareti var mı yok mu diye kontrol etmesi gerekiyor. Bu işaret tabii ki üründen ürüne değişiyor. Genel olarak biz günlük hayatta kullandığımız elektrikli ev aletlerimizde, asansörlerimizde ‘’CE’’ işaretine bakmamız lazım. ‘’CE’’ işareti ürünün güvenli olduğunu gösteren bir işarettir. Bir ürünü alırken dikkat etmemiz gereken hususları ise şu şekilde sıralayabiliriz :
- CE işareti var mı yok mu?
- CE işareti olabilir ama ürünle ilgili bir sıkıntı yaşıyorsak bunu ilgili makamlara iletmemiz gerekiyor. Bize de ulaşmak için bakanlığımızın internet sayfasında ihbar ve istek hattı var. Buraya girerek ürünle ilgili bilgileri bizlerle paylaşırlar, bizde üretici ile irtibata geçerek üründen numune alırız, teste göndeririz. Varsa bir uygunsuzluğu, onunla ilgili idari yaptırım kararını uygularız.
 
Haber&Fotoğraf: Kübra Hasçalık-Derya Savaş
Editör: Haber Merkezi