Kayseri'nin en eski saat tamircilerinden olan ve yaklaşık 57 yıldır saatçilik yapan 81 yaşındaki İlhami Özbay, “Ben bu işi babamdan öğrendim, babam da dedemden öğrenmiş. Şimdi bu işi torunlarıma öğretiyorum” dedi. İlhami Özbay’ın oğlu Mustafa Özbay ise 40 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu belirterek, hala dedelerinin malzemelerini kullandıklarını söyledi.

Kayseri Camikebir Mahallesi’nde kale esnaflarından olan 81 yaşındaki İlhami Özbay, kuşaktan kuşağa günümüze kadar gelen saat ustalığını anlattı. Bir zamanlar gözde meslekler arasında gösterilen saat tamirciliğinin Kayseri’deki en büyük duayenlerinden olan İlhami Özbay, 1958 yılından beri bu işi yaptığını söyledi. Saat tamirciliğini babasından, babasının dedesinden, dedesinin ise bir Ermeni’den zor şartlarda öğrendiğini anlatan Özbay, “81 yaşındayım ve 1958’den bu yana saatçilik yaparım. Bu işi ben babamdan öğrendim. Babam da dedemden, dedem ise bir Ermeni’den öğrenmiş. Mesleği öğrenmek isteyince dedem bakacak olduğunda, Ermeni dedemi ya çaya gönderirmiş, ya suya, ya da kahve almaya gönderirmiş. Dedem, zorluklar içerisinde öğrenmiş. Şimdi ben oğluma ve torunlarıma gösteriyorum” diye konuştu.

Bu mesleği 90 yaşında vefat eden babası Dursun Mehmet Özbay’dan öğrendiğini söyleyen Özbay, sanatını oğlu Mustafa ve torunu İlhan ile yeğeni Sedat Avcıoğlu’na öğrettiğini söyledi.


“KAYSERİ’DE SAAT USTALARININ SAYILARI ÇOK AZ”

Özbay, saat tamirciliği mesleğinin sabır, kuvvet ve hafıza gerektirdiğini ifade ederek, “Mekanik tamiri yapıyor. Kayseri’de arızalı mekanik yapan fazla tamirci yok. Kayseri’de cep saati ve mekanik ustasının sayıları çok azdır” dedi. İlhami Özbay’ın oğlu Mustafa Özbay ise yaklaşık 40 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu belirterek, “Müşterilerimizi memnun ederek, işimizi de bilerek hastaları iyi ederek insanlara hizmet ediyoruz. Para kazanma yerine, amacımız hizmet” şeklinde konuştu.

“HALA DEDEMİN MALZEMELERİNİ KULLANIYORUZ”

Sektörün tekrar mekanik saatlere ilgisinin artması ile taleplerin arttığını belirten Mustafa Özbay, “Mesleğe mekanik saatleri öğrenerek başladık. Kurmalı saatler ile başladık, otomatik saatler çıktı, ardından pilli saatler çıktı. Tekrardan mekanik saatlere dönüş var. Mekanik saatleri fabrikalar ağırlıklı olarak o işi yapıyor. Biz hiç boş kalmıyoruz. Kayseri’de nadir saatçilerdeniz. Bu işte 40 yılım geçti. Hala dedemin malzemelerini kullanıyoruz. Kurmalı bozuk saatleri biz tamir ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi