Türkiye’nin dünya genelinde kadına seçme ve seçilme hakkını veren devletlerin başında geldiğini belirten Başkan Hiçyılmaz, 1934 yılından bugüne kadar kadınların; yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye kadar hayatın her alanında başarıyla yer aldıklarını söyledi.

“ÜLKEMİZDE KADIN KATILIMCILAR GERİDE”
Kadınların iş yaşamına katılımı ve ekonomiye olan katkılarına ilişkin rakamları da paylaşan Hiçyılmaz, “Ülkemizde kadınların çalışma hayatına katılımları, diğer ülkelerle kıyaslandığında geride bulunmaktadır. 2013 yılı itibarıyla, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kadınların iş gücüne katılım oranı, yüzde 60’ları aşarken, Türkiye’de yüzde 30’lar civarındadır” dedi.

Tarım sektöründe kadınların işgücüne katılma oranının yıllara göre azaldığını ifade eden Hiçyılmaz, “Türkiye genelinde kadınların işgücüne katılım oranları 2004 yılında yaklaşık yüzde 24 iken, 2013’te yüzde 30’lar civarında olmuştur. Ülke genelinde istihdam edilen kadınların yaklaşık yüzde 39’u tarımda, yaklaşık yüzde 45’i hizmetler sektöründe ve yaklaşık yüzde 15’i de sanayi sektöründe çalışmaktadır “ diye konuştu.

“İŞSİZLİK ORANI KADINLARDA DAHA FAZLA”

Kadınlarda yaşanan işsizlik oranının, erkeklerden daha fazla olduğunu ifade eden Hiçyılmaz, “Bu durum yıllar içinde azalmak yerine mevcut halini korumuştur. 2000’li yılların başında yaklaşık yüzde 11 olan bu oran, 2013 yılında yüzde 12 civarına yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

“KADINLARIN ÇOĞU EV İŞLERİYLE UĞRAŞMAKTAN ÇALIŞAMIYOR”
Kadınların iş gücüne dâhil olmama nedenlerinin başında ev işleri ile uğraşmalarının geldiğini belirten Hiçyılmaz, “2013 yılı verilerine göre, kadınların yüzde 60’a yakınının ev işleri nedeniyle çalışma hayatında yer almamaktadır. Başta ev işleri ile uğraşan kadınlar olmak üzere, tüm kadınlarımızı çalışma hayatının içine çekebilmek adına yapılan çalışmaların artırılması gerekmektedir. Kayseri Ticaret Odası olarak, Kadın Girişimciler Kurulu’nun bu yöndeki çalışmalarına kaktı sağlamaktayız. Odamız bünyesinde kadın girişimcileri kapsayan Kadın Girişimci Yönetici Okulu gibi eğitim programları düzenledik. Bu tür çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine daha kısa sürede ulaşması için kadın, erkek ve genç nüfusun ekonomiye katılımı önemlidir. Bu nedenle kadınların, ister işveren ister işçi olarak iş yaşamında daha çok yer alması gereklidir” dedi.

Hiçyılmaz, mesajını şu ifadelerle sürdürdü: "Kadınlar, özelde ailenin genelde ise toplumun temelini oluşturmaktadırlar. Kadınlara yönelik her türlü şiddete, ayrımcılığa ve istismara karşı olduğumuzu da bu vesileyle belirtmek isterim. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın, bu anlamlı gününü en kalbi duygularımla kutlarken, yine tüm kadınlarımıza başarı ve esenlikler diliyorum."


 
Editör: Haber Merkezi