Kayseri’de 12 yıldan bu yana yaş pasta ve tatlı işiyle uğraşan Selim Kızgın, Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından olan güllacın püf noktasının, taze süt olduğunu söyledi.Ramazan ayının yaza denk gelmesi sebebiyle, hafif gıdaların tercih edildiğini belirten Selim Kızgın, tatlı olarak da vücudu yormayan güllacın tüketildiğini ifade etti. Sofraların vazgeçilmez tatlılarından güllacın, hafif olması dolayısıyla diğer tatlılara oranla daha çok tercih edildiğini dile getiren Kızgın, şöyle dedi:

"Ramazan ayında hafif tatlılardan güllaç, yine en çok tercih edilen tatlıların başında geliyor. Güllaç, sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Ramazan ayının yaz ortasına denk geldiği iftar sofralarına, daha çok hafif gıdalar tercih ediliyor. Ramazan ayında özenle hazırlanan sahur ve iftar yemeklerinin yaza uygun lezzetlerle süsleniyor. Güllaç da iftar sofralarının başköşesindeki yerini alıyor."

Lezzetli bir güllacın püf noktasının, sütün taze olmasına bağlayan Kızgın, şöyle konuştu:

"Tepsiye hazırlanan güllaç, son sütünün verilmesinin ardından dinlenmeye bırakılıyor. Yaklaşık 30 dakika dinlenen ve sütünü iyice çeken güllaç, eşit parçalara bölünüyor ve üzerine krem şanti ve cevizi ekleniyor. Sonrada sofralarımıza hazır hale geliyor. Hafif olduğu için tercih ediliyor. Bir tepsinin tarifi, üç kilo süt, 750 gram şeker, isteğe göre gül suyu da atılabilir. 250 gram da fıstığımız var. İçine atılacak, istenirse cevizle de yapılır. Yemeklerde biliyorsunuz güllaç yemeden önce, ana yemekler biraz mideyi bastırıyor. Güllaç sütlü olduğu için hafif oluyor ve şerbetli tatlılardan daha hafif. Ramazanda genellikle güllacı tercih ediyoruz."

Tatlının fiyatına da değinen Kızgın, cevizli, fıstıklı ve yer fıstıklı olarak ayrı ayrı satılan güllacın, bir kilosunun 12-30 TL arasında satıldığını vurguladı.


Editör: Haber Merkezi