Soyak, son bir yılda salgın ortamında güneş gözlüğü satışındaki durumla ilgili “Pandemiden ötürü satışlarda azalma görüldü. Yaz sezonundan dolayı fiyatlar biraz daha aşağılara çekildiği için satışlarda canlanma oldu. Döviz kurları dolayısıyla ürünler haliyle pahalı geliyor. Biz de bunları minimum seviyede müşteriye yansıtmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Güneş gözlüğü alacak vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğini sıralayan Soyak: “Öncelikle çerçevenin kalitesine ve ham maddesine; camın ise seçeneklerine, rengine, ham maddesine, kaplamasına, koyuluk derecesine dikkat edilmesi gerekiyor. Ultraviyole ışınlarını süzücü ve gözü koruyucu anti-refle kaplama bulunmasına dikkat edilmesi lazım” diye konuştu. Soyak, konuşmasına ideal güneş gözlüklerindeki birtakım özellikleri “Kaplamaların belirli nanometre aralıklarında süzme özellikleri vardır. Bunlar %380, %400 gibi yüzdelik dilimlere ayrılır. Tamamıyla süzme özelliğini gösteren kaplamlar ultraviyole 400 kaplamalardır. Camın koyuluğuna gelecek olursak füme rengini örnek verebiliriz. Fümeyi cam kodunda F olarak adlandırıyoruz. F1, F2, F3, F4 şeklinde koyuluk yukarı doğru çıkar. F4 en koyu renktir. Onu doktor tavsiyesi dışında müşterilerimize satmıyoruz. Aşırı koyu olduğu için araba kullanımında kaza yaşanma riski çok yüksek. Gözlük sektöründe önerilen 3 cam tonu vardır bizim önerdiğimiz en ideal cam tonu F3’tür” diye konuştu.

BAŞKA MAĞAZALARDAN GÖZLÜK ALINMAMALI

Soyak, optik mağazaları dışındaki yerlerde güneş gözlüğü satın almanın uygun olmadığını vurgulayarak “Birçok yerde görüyoruz mağazalarda, marketlerde bile güneş gözlüğü satılır hale geldi. Bizim satmış olduğumuz çerçeve plastik bazlı değil, genelde reçineden üretilir ve Sağlık Bakanlığınca onaylanmış ürünlerdir. Dışarıda satılan plastik ağırlıklı ürünler kanserojen ve cildi tahriş edecek maddeler içerdiğinden ötürü alerjik reaksiyonlar göstermektedir. Bu nedenle cilt ve göz sağlığı açısından kullanımı oldukça zararlıdır” diye konuştu.

GARANTİLİ ÜRÜNLER ALINMALI

Optik mağazaları haricinde gözlük satın almanın özellikle garanti ve sağlık sorunları açısından sıkıntı yarattığını dile getiren Soyak: “Garantili ürünler alınmalıdır. Ürünle ilgili bir sıkıntı yaşandığı zaman karşılarında bulabilecekleri bir ilgili yetkili kişi olması da çok önemlidir. Düşük fiyatlı ürün hiç önermiyoruz. Ülkemize birçok Çin menşeli ürünler geliyor, internet üzerinden satışlar yapılıyor. İnsanlarımız da haklı, maddi külfetten dolayı bunlara yöneliyorlar, fakat ileride bu yönelim onların karşısına sağlık sorunu olarak geri dönüyor” ifadelerini kullandı.(BGC)

Editör: Haber Merkezi