YATMADAN ÖNCE BU UYARIYA UYUN
Ersin Fener, Soba-baca ve şofben-baca bağlantısının yanlış yapılması, sobaların yanlış yakılması ve yanlış kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması, bacalar ile soba cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı sonbahar ve kış aylarında karbon monoksit zehirlenmeleri arttığına dikkat çekerek, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

''Soba alımında, sobaların TSE standartlarına uygunluğuna dikkat edilmelidir. Böylece sobanın ısı verimi de elde edilir. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalıdır. Sobaların düzenli olarak temizlenmesi ve bakımı bir yandan yakıtın daha verimli yanmasına (yakıt tasarrufuna) öte yandan da çevreye zarar veren emisyonların azalmasına neden olur. Bundan dolayı sobaların temizlik ve bakımına özen gösterilmelidir. Izgara üzerinde biriken cüruflar ızgarayı tıkar ve böylece yanma için gerekli olan havanın ızgaradan yanma odasına geçmesini engeller. Izgara üzerinde cüruf olup olmadığı kontrol edilmeli ve temizlenmelidir. "

"UZUN YATAY BORU KULLANMAYIN"
Ersin Fener, "Soba, kapasitesine uyan yeterli hacimde bir yere koyulmalıdır. Soba sıcaktan etkilenmeyen yanmaz bir levha ya da tercihen mermer üzerine yerleştirilmelidir. Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalı, yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir. Uzun yatay boruların kullanımından kaçınılmalıdır. Boruların yatay mesafesi en fazla 2 m olmalıdır. En fazla 2 adet dirsek kullanılmalıdır. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Soba kesinlikle yatak odaları ve banyoya konulmamalıdır. Her sezon kömür alırken herhangi bir yasal sorunla karsılaşmamak için, illerdeki Mahalli Çevre Kurullarınca alınan kararlara mutlaka uyulmalıdır. Bu çerçevede tüketiciler, kömürlerini izin belgeli firmalardan almakla yükümlüdürler. Tüketiciler, satıcılardan fatura, mensei denetim belgesi almak ve denetleme sırasında bunları ibraz etmekle yükümlüdürler.''

DOĞALGAZLI CİHAZLARDA DİKKAT EDİLECEK KONULAR


• Doğalgaz cihazını bacaya bağlayan atık gaz çıkış borusu periyodik olarak denetlenmeli, yırtık, delik ve benzeri deformasyona uğramış atık gaz boruları standartlara uygun malzemelerle mutlaka yenilenmelidir. Bu borular, baca gazlarından, yoğuşmadan ve ısıdan etkilenmeyecek kalite ve kalınlıkta olmalı, yukarıda bahsettiğimiz periyodik denetimlerde de, bu husus dikkate alınmalıdır.

• Atık gaz borusu olarak, çok çabuk deforme olan esnek alüminyum bağlantı malzemesi kullanımı uygulamasına son verilmeli, cihaz bağlantılarında sabit bağlantılar yapılmalı, mutlaka esnek bağlantı gereken yerlerde ise, paslanmaz esnek çelik boruların kullanılması gerekmektedir.

• Doğalgaz ile çalışan kazan ve kombilerinizin yıllık- aylık bakımlarının yapılması ve ayrıca kazanların yıllık periyodik kontrollerinin yetkili kurum ve kuruluşlarca mutlaka yapılması gerekmektedir.

• Kazanları çalıştıran kişilerin yeterli bilgi donanımına sahip, ateşçi veya sıcak su kazanı operatörü belgesine sahip olmaları yasal bir zorunluluktur.
Editör: Haber Merkezi