Kayseri’de gerçekleştirilen "STEM Materyalleri Yarışmasında" öğrenciler, ilginç projelerini sergilendi. Çikolatayı çok seven öğrenciler “çikolata fabrikası” , “Fatih Projesi’nde engelli öğretmenler düşünülmemiş” diyen öğrenciler ise cep telefonu ile de yönlendirilebilen akıllı silgi projeleri ile dikkat çekti.

Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen sergiye, Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, öğrenciler ve öğretmenleri katıldı. Serginin açılışında konuşan Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, STEM Projesi’nin Kayseri’de 2014-2014 eğitim öğretim yılından itibaren uygulandığını belirterek, “STEM Meteryalleri yarışması ile araştırma ve geliştirme sonuçlarına dayalı, çözüme yönelik icat yapabilen, inovasyona açık, tutarlı düşünen bireyler yetişmesini hedefliyoruz. Artık Türkiye’de bu yönde bir çalışma yapılacaksa Kayseri olmadan düşünülemez. Mutlaka o çalışmanın içinde Kayseri yer alacak denilen bir başarı elde ettik” dedi. Yapılan konuşmaların ardından derginin açılışı gerçekleştirildi. Jüri değerlendirmesi sonucunda 10 okuldan 42 projenin yer aldığı sergide, ilginç projeler ve isimleri de dikkat çekti. Belediyelere kış çalışmalarında destek olmayan isteyen ve sık sık yaşadıkları kar engellerini aşmak isteyen öğrenciler kar küreme ve yol açma araçlarına yönelik projelerini sergilerken kimisi de tramvay, teleferik, robot yaparak yerli üretimin gelişmesine ışık tutmak istediklerini belirtti.

Sergide en dikkat çeken projeler arasında ise Fatih Projesi’nden yola çıkılarak hazırlanan “akıllı silgi” oldu. Fatih Projesi’nde yer alan akıllı tahtaların özellikle engelli öğretmenler tarafından kullanılmasının sıkıntılı olduğunu belirten öğrenciler, cep telefonu ve tablet ile de yönlendirilebilen akıllı silgiyi bu amaçla tasarladıklarını belirtti. Proje sahibi öğrenciler ayrıca Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu’na, projelerini daha da geliştirmek için Fatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılan tabletlerin yazılımı hakkında kendilerine bilgi verilmesini istedi. Bunun üzerine Çandıroğlu da “Bu yöndeki talebinizi Bakanlığa iletelim” yanıtını verdi.

ÖĞRENCİLERDEN SOSYAL PROJELER

Diğer yandan bilimsel sergide, ağlayan bebeklerin ardından harekete geçen sallanan beşik, engelli vatandaşlar için katlanabilir tekerlekli araç, model uçak gibi projelerde yer alırken çikolatayı seven öğrencilerin yaptığı “çikolata fabrikası” parklarda yalnız kalan çocuklar için de “tek kişilik tahterevalli” gibi projelerde sergide yoğun ilgi gören stantlar arasında yer aldı.

Editör: Haber Merkezi