Geceleri sıcaklığın sıfır ve eksi derecelere düştüğü ve kış mevsiminin kendisini iyice hissettirmeye başladığı dönemde,soğuk, sisli, yağışlı ve karlı havalarda otomobil kullanmak her zaman olduğundan daha riskli olduğuna değinen MMO Kayseri Şube Başkanı Ersin Fener, '' Bu mevsimde otomobiliniz ile karşılaşabileceğiniz risklere karşı önlem almak için otomobilinizi kışa hazırlamalısınız. Bu nedenle araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmayan sürücülerimiz varsa biran evvel araçlarına kışlık bakımlarını yaptırmaları gerekmektedir. Kışlık bakımı yapılan araçlarda uyulması gereken olmazsa olmaz kural "kış lastiğidir." dedi.

KIŞ LASTİKLERİNİN YAPISI

Ülkemizde son dönemlerde kışın gelmesi sebebiyle kış lastiği kullanımı artıyor.

Başkan Fener, otomobilin yola tutunmasını sağlayan lastiklerin ideal diş derinliğinin yeterli olması gerektiğinive eğer sürücülerin kışın karlı yollarda kaymak istemiyorlarsa mutlaka lastiklerinizi kontrol ettirmeli gerektiğini belirtti.

Fener, "Kış lastiklerinin eksi 40 dereceye varan soğukta işe yaramasını sağlayan sertleşmesini önleyen özel bileşimleridir. Yaz lastikleri sıcak hava şartlarına göre daha sert hamurlu bir yapıdayken, kış lastikleri hem daha yumuşak bir hamura, hem de karlı ve buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal desenlere sahiptir. Bu nedenle yaz lastikleri gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması artı 7 derece üzerindeki sıcaklıklarda tercih edilmeli, kış lastikleri ise gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması eksi 7 derece altında kullanılmalıdır. Sanıldığının aksine kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, artı 7 derecenin altında ıslak ve kuru hava şartlarında da çok iyi performans göstermektedir. Kış lastiğinin yetersiz kaldığı karlı veya buzlu yollarda riske girmeden, trafik yetkililerinin talebi durumunda araç üreticisinin tanımladığı tekerleklere ( yaz lastiği kullanılıyorsa tercihen dört tekerleğe de) kar zinciri takılmalıdır.'' dedi

Ersin Fener, bir lastiğin kış lastiği olduğunu uluslararası ASTM şartlarını sağlayan amblem ve sembol taşıdıklarından anlaşılabileceğini belirterek , sözlerini ve uyarılarını şöyle sürdürdü:

''ASTM standartlarına göre bir lastiğin "kış lastiği" olabilmesi için belirli test şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir. Buna göre aday lastikle kış şartlarını temsil eden kaygan bir yolda yapılan ABS‘li tam fren sonundaki fren ivmesinin , "referans lastiğin" fren ivmesinden en az yüzde 7 daha fazla olması gerekmektedir. "Dört Mevsim Lastiği " (M+S) ‘in ancak yukarıdaki sembolü taşıyorsa kış lastiği olarak değerlendirilebileceği, öte yandan M+S lastiklerinin yazın iyi bir yaz lastiği, kışın da iyi bir kış lastiği görevini göremeyeceği mutlaka bilinmelidir. Ülkemizde 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında ticari araçlar için kış lastiği takmak yasal zorunluluktur. Kış lastiği mutlaka aracın dört tekerleğine de takılmalıdır. Ancak, yetersiz bilgi veya ekonomik gerekçelerle bu lastikler sadece çekişin olduğu dingilin lastiklerinde kullanılmaktadır. Yani araç arkadan itişli ise kış lastikleri sadece arka tekerleklere, araç önden çekişli ise de sadece ön tekerleklere takılmaktadır."

"KIŞ VE YAZ LASTİĞİNE DİKKAT EDİN"
Kayseri Makine Mühendisleri Odası Şube başkanı Ersin Fener, sürücülere teknik bilgiler veriyor: "Tek dingilde kış lastiği takılması kuru ve kaygan yollarda riskler taşımaktadır. Önde ve arkada farklı özelliklerde lastiklerin kullanılması aracın kuru ve kaygan yollardaki çekiş ve fren dengelerini bozmaktadır. Önde yaz lastiği, arkada kış lastiklerinin takılı olduğu arkadan itişli bir araç kuru yolda arkadan kayma eğilimi gösterirken, kaygan yolda ise önden kaymakta ve direksiyon hâkimiyetini kaybetmektedir. Önde kış lastiği, arkada yaz lastiklerinin takılı olduğu önden çekişli bir araç kuru yolda önden kayma eğilimi gösterirken, kaygan yolda da arkadan kaymakta ve araç savrulmaktadır. Yaz lastikli bir araçta tek dingilde zincir takılması da karlı yollarda yukarıdaki riskleri taşımaktadır. Örneğin önden çekişli ve yaz lastikleri takılı bir taşıtın ön tekerleklerine zincir takıldığında yokuş aşağı inişlerde frene basıldığında ( araç ABS‘li bile olsa) arka tekerlekler kilitlenebilmekte ve araç arkadan savrulmaktadır. Bu aracın kış lastiklerinin olması bu riski azaltmaktadır. 4X4 ve SUV araçlar kendilerine fazla güvenmemeli ve onlara da mutlaka kış lastiği takılmalıdır. Tutunmayan lastiklerle ne güçlerini yere verebilirler, ne de aracın yönünü değiştirebilirler. Eğer kış lastikleriniz takılı şekilde karlı bir yola girerseniz zincir takmanıza bile gerek olmadan, çok daha güvenli ve stressiz seyahat edebileceksiniz. MMO Kayseri Şube olarak vatandaşlarımızın sorunsuz ve kazasız bir kış geçirmesini temenni ediyor ve her türlü teknik konuda bilgiyi şubemiz teknik görevlilerinden alabileceklerini kamuoyuna duyuruyoruz.'' 
Editör: Haber Merkezi