Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi nasıl bir siyasi geleceğin beklediğine dair akıllarda çok sorular var, bu sorular açık ve net olarak bir türlü gerçek zemininde tartışılmıyor.

Altılı masada, belli bir alanda ve belirlenmiş başlıklarla konuşulmasına başlandı amma, maalesef bu konuşulanlar şimdilik kamuoyunda yeterli heyecanı uyandıramadı.

Çünkü Altılı masadaki liderlerin, ’Masa Dağılır’ korkuları var, bu nedenle “Aday İsmini Telaffuz Edemiyorlar…”

Oysa siyasetin gerçek gündemi, her gün biraz daha bu engelleri yıkıp geçiyor, bu duruma hepimiz şahit oluyoruz. Altılı Masanın liderlerinin altına imza koydukları konular daha çok heyecan yaratmalı, vatandaş üzerinde.

Siyasi partilerin kuşkusuz belli gelenekleri ve kökleri var. Yeni kurulan bir siyasi parti bile bunlarla bir şekilde irtibatlı.

Bu farklılıklar partilerin kendi aralarında müzakere etmelerine elbette engel değil. Muhalefet cephesinin oluşturduğu 6’lı masa bunun önemli bir örneği.

Fakat bu farklılıkların kolayca bir ortak hedefe ya da siyasetin gerçek gündemiyle ifade edersek, ortak bir adaya ilerlemesi hiç kolay gözükmüyor.

6’lı masanın yakın geçmişinde, Merhum Haydar Baş’ın oğlu, BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş'tan ’6’lı masaya beni de aranıza alın’ teklifi ilgi görmedi ve dışlanan bir tavırla karşılandı. Hâlbuki BTP’nin küçümsenmeyecek bir tabanı var. Dr. Fatih Erbakan’ın Genel Başkanı olduğu Yeniden Refah Partisi’nde keza öyle, tabanı olan bir parti, Cumhur İttifakı yanına alırsa şaşırmam çünkü buna, bu seçimde daha çok ihtiyacı olduğu aşikâr.

DAHA ADAY KİM OLACAK TARTIŞMASI YAŞANACAK

Sözlerimiz yanlış anlaşılmasın. İlkeler üzerinde çalışmaların yapıldığı ifade edilen masanın kısa zamanda dağılacağını iddia etmiyorum tabiî ki. 6’lı masa başladığı yerde değil, başladığı gücün ve iradenin biraz daha ötesinde. Adaylık tartışması ısındıkça bu zeminde ilkeler üzerinde konuşmak bir yana, sıradan uzlaşmaları sağlamak bile zorlaşacak. Bunu şimdiden görmek mümkün bence.

Ortak metinler imzalayan bir zeminde, şu ana kadar hiçbir genel başkan bir diğerinin adaylığına dair olumlu bir açıklama yapmadı, isimde telaffuz etmedi.

Üstelik adaylık tartışması giderek masanın siyasi kapsama alanını zorlayacak gibi.