Kayseri’de, Muhalefet cephesinde yolunda gitmeyen bir şeyler var. Bunu CHP’ye yada İYİ Partiye bağlamak istemiyorum: Millet İttifakının bileşenleri adına söylüyorum. Millet İttifakının Genel Başkanları yaptıkları mitinglerde ve çıktıkları sahada olağan üstü bir halk topluluğuna sesleniyor ve meramını anlatıyorlar doğal olarak. CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bazı akşamlar çalışma odasından yayınladığı ve birkaç saat içinde milyonlarca kez izlenen videolarını hatırlatarak söylüyor olmam biraz garip kaçabilir. Ancak bu yorumu Kayseri muhalefetinin, İktidar karşısında ne denli zayıf kaldığı üzerinden yapmıyorum. Kayseri’deki Millet İttifakının bileşenlerin İl ve İlçe teşkilatları iktidara giden yolun seçimler yoluyla, halktan geçtiğinin farkında dağîler? Yani işin Türkçesi iktidar değişiminin ana unsurunun ise çok çalışmaktan ve seçmenle iyi bir iletişim kurmaktan, partisinin politikasını anlatmaktan geçtiğinin farkında da değiller? Bunu azda olsa İYİ Parti kurmayları yapma çabasındalar, bunu neden söylüyorum şundan; İYİ Partinin oyları yükselmeye devam ediyor da ondan. Kayseri’de Cumhur İttifakı Bileşenleri tam kadro sahada, hem de tüm güçleriyle sahada. AK Parti ve MHP teşkilatları tam kadro çalışmalarını yürütüyorlar. Belediyeler keza öyle çalışmalarıyla büyük katkı sunuyorlar partilerine. Muhalefetin bu durum karşısında nasıl bir stratejisi izlemesi gerektiği konularında araştırma yapan biri olarak onlar adına endişemi dile getiriyorum.

Ancak baştan söylemeliyim ki niyetim, hiçbir zaman da olmadığı gibi bugün de kof bir muhalefet eleştirisi yapmak ya da umutsuzluk yaymak değil. Tam tersi umudumu, iyimserliğimi koruyor ve Kayseri’ye güveniyorum. Çünkü henüz hiçbir şey için geç değil.

Seçime en fazla 8 ay var ve bu 8 ay boyunca iktidarın atacağı adımlar zincirinin ilk halkalarına hep birlikte şahit olduk: Seçim yasasındaki değişiklikler, Cumhurbaşkanının seçim yasaklarından muaf tutulması, kamu imkânlarının kullanılması ve bunların devamını geleceğinden herhalde kimsenin şüphesi yok. Böyle bir ortamda seçimlere kadar geçecek olan 8 ay aslında o kadar da uzun bir zaman değilken, muhalefetin böylesi bir durumda seçimleri kazanmak için daha fazla siyaset mesaisi yapması bence zorunlu ancak birtakım hazırlıkları ihmal ettiğini gözlemliyorum. Bu gözlemimden 20 yıldır iktidarda olan Erdoğan yönetimine karşı tarihi bir şansa sahip olduğu söylenen birleşik muhalefetin büyük bir hezimete uğrayıp, uğramayacağını da 2023 Haziranında yapılacak seçim sandığından çıkacak sonuçlara bakarak hep birlikte göreceğiz. Ancak Millet İttifak bileşenleri Kayseri de olduğu gibi ülke satında da zayıfsa vay hallerine…