Kayseri gündemi sakin gibi dursa da, için için kaynıyor aslında. Herkes köşesine çekilmiş, pandemi tehlikesinin bitmesini bekliyor gibi.

OSB’de fabrikalar çalışıyor ama yalnızca mobilya sektörü hareketli. O da hammadde bulma konusunda sıkıntılar yaşıyor ama yine de lokomotif olmayı sürdürüyor.

Öte yandan; mobliya sektörünün parlayan yıldızı olmaya aday bir alışveriş merkezi, Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyüğü Kumsmall AVM bugün yarın derken tam kapasite ile çalışmaya başlayacak. Diğer AVM’lerde olduğu gibi hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle Kumsmall’da hizmet sunan tüm işletmeler huzursuz. Kârlılık oranlarındaki büyüme düşüncesini bir kenara bırakın, ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği başvuruları bile yapılmaya başlanmış.

Bunlar birkaç örnek. Daha niceleri var sıralanabilecek. Ama şehrin siyasileri, Şehrin siyasetine yön veren isim AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Cumhur İttifakı’nın il başkanları; AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu ve MHP İl Başkanı Serkan Tok ve parti ayrımı yapmaksızın Kayseri milletvekilleri kollarını birbirine bağlamış, sanki normal vatandaş gibi filmin sonunu bekleme edasındalar.

 Ha bu arada Otoban Niğde’den Şanlıurfa’ya, hızlı tren yanı başımızdan Sivas’a gider olmuş. Konya Ovası’nda buğday ekilecek yerlere TRT film platoları kurulmaya başlanmış, Kayseri’deki topraklara kurulamıyor ne hikmetse…

Kayseri’nin raylı sistem projeleri bile Konya’dan yıllar sonra ele alınmış ilgili bakanlık bünyesinde. Atı alan Üsküdar’ı geçer olmuş ya memlekette, Kayseri ne zaman Boğazköprü’yü geçecek bakalım.

***

PANDEMİ VE ESNAFIN HAYKIRIŞI

Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, son korona virüs yasakları nedeniyle Kayserili esnafın çok zor duruma düştüğünü Kasım ayı sonlarında dillendirmişti. Bir serzenişte başka esnaflardan geldi önceki gün.

Hunat Çarşısı Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fatih Gümüşgöz, korona virüs salgınını önlemek amacıyla uygulanan kısıtlamaların küçük esnafı olumsuz etkilediğini haykırdı.

Gümüşgöz, “Mart ayından başlayarak en son Aralık ayında tavan yaptırılan ve her defasında bütün olumsuzluklarda sırtımıza bindirilen kısıtlamalar sebebiyle artık küçük esnaflar can çekişiyor. Adalet bunun neresinde” diyerek isyan etti.

Korona virüs salgını her kesimi etkiliyor elbette. Ancak milyonlarca kişinin ekmek parası kazandığı, belki de 2-3 katı kadar da insanın işçi olarak çalıştığı sektörlere çözüm üretici yollar aranmalı, diye düşünüyorum.

***

O İHALE MİLLETVEKİLLİĞİ ADAYLIĞI KAPISINI AÇAR MI?

Son günlerin ilginç ve bir o kadarda merak uyandıran konusu Erciyes dağındaki ticaret alanları ilgili yapılan ihale. Bu ihale öyle bir yankılandı ki, herkes şaşkın biraz biraz.

Ülkücü camianın iki tanınmış ismi; Behzat Önder ve Selcen Boz Erişen, Erciyes dağında ne var ne yok tüm ticaret alanlarını yapılan ihale sonucunda aldı.

İhalede kaç ticaret alanı, kaç paraya, kaç yıllığına hangi şartlar çerçevesinde verildi bunlar detay bilgi aslında. Kayseri kamuoyunun merakı, sağlık sorunları yaşayan bir iş adamı ile Kayseri Şeker Fabrikası’nda genel müdür yardımcılığı yapan bir hanımefendinin ihaleyi kazanmış olması. Ötesi, bu ihaleye katılarak neredeyse 10 milyon TL’lik bir bedelin nasıl bir kalemde verildiği…

Bu iki ismin arkasında başka isimlerin olup olmadığı da merak uyandırdı. Yazıldı, çizildi haberlere konu oldu. Bunlar bir süre daha gündemde yer bulur, elbette cevapları da ortaya çıkar.

Ancak şöyle bir durumda olmaz değil hani. Bu kadar büyük yatırımların siyasi sonuçları da zuhur edebilir. Erken veya zamanında, seçim günü yaklaşıyor. Bu iki isim Behzat Önder ve Selcen Boz Erişen, MHP milletvekili adaylığı listelerinde yer bulabilirler kendilerine. Hele ki, Selcen Boz Erişen’in şansını daha önde görüyorum. Kayseri Şeker’deki görevi, hem Kayseri Ticaret Odası’ndaki konumu hem de sermayenin gücü.

Ne dersiniz? olmaz olmaz demeyin!..