Türkiye'de Temmuz ayı başlarından itibaren yükselişe geçen koronavirüs vaka sayısı, Ağustos ortalarında 20 binin altına gerileyerek düşüşe geçti. Buna karşın vefat edenlerin sayısı her geçen gün giderek yükselerek 257'ye ulaştı. Kayseri Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Recep Civan Yüksel, koronavirüs pandemisinde Türkiye'de gelinen son durum ile ilgili Delta varyantı görülme oranının hızla yükseldiğini belirtti. Yüksel, hastanede yatan hastaların ezici çoğunluğunun aşı olmadığını vurguladı.

Yüksel, hastalarda Delta varyantının sıklıkla gözlemlendiğini belirterek "Maalesef hem şehrimizde, hem Türkiye'de, hem de dünyada koronavirüsten dolayı mağdur olan pek çok insan var. Şu an Delta varyantı kaynaklı hastalar ve kayıplar artıyor. Bizim ünitemizde de Delta varyantı kaynaklı birçok hastamız bulunuyor. Bu hastalardan bazıları ciddi durum seyrediyor ve kayıplar yaşanabiliyor" diye konuştu.

Aşılanmaya karşı ilde duyulan hassasiyetten hekimler olarak memnun olduklarını belirten Yüksel, "Kayseri'nin %75 aşılama oranını geçerek haritada mavi renge bürünmesi bizi çok sevindirdi. Çünkü bunu anbean yaşamaktayız. Burada yatan hastalarımızın birçoğu aşısız, bir kısmı eksik doz aşılıdır. Çok nadir tam aşılı hastalar görülebiliyor. Maalesef bir doz aşı da yetmiyor. Tam aşılı olunması gerekiyor" diyerek, eksik aşı yaptıranların diğer aşılarını yaptırmalarını gerektiğini belirtti. Yüksel, aşı olma konusunun üzerinde durarak "Ünitemizde 45-50 yaşlarında, solunum sıkıntısı çeken hastalarımız var. Bu hastalarımız, aşısız veya tek dozdan sonra aşının devamını getirmemiş olan vatandaşlarımızdır. Aşıların tam yapılması zaruridir. Eğer aşılarınız tanımlandıysa, lütfen aşınızı olun" diye konuştu.

"BU HASTALIK GENÇ-YAŞLI DİNLEMİYOR"

Vefat sayılarını "trajik" olarak niteleyen ve halkın gözünde bir anlam ifade etmeyebileceğini belirten Yüksel, "Her gün açıklanan vefat sayıları gözünüzde canlanmıyor olabilir, ama her ölümün arkasında bir hikaye var. Her can çok kıymetli. Bir gün, bir cana mâl olabilir. Bu hastalık genç-yaşlı, kadın-erkek dinlemiyor. Son dönemde çocuk hastalarımız bile oluyor" diyerek, hastalığın yayılmaması konusunda bireysel sorumluluğun da alınması gerektiğini ifade etti. Yüksel, hastalarından birini örnek gösterip "Şu anda aşısız bir hastamız, alerji korkusuyla aşı olmamış ve şiddetli bir hastalık süreci geçiriyor. Astım vb. hastalıklara alerjisi olması nedeniyle aşı olmamış. Durumu şu an yüksek oksijen sağlanmasıyla oksijen seviyesi yeterli seviyeye ulaşabiliyor. Hayati riski devam ediyor. Bu hastamız nispeten daha iyi durumda, entübe ve daha ağır hastalarımız da var. 40 yaşından aşağı hastalarımız da var. Ve birçoğunun ortak özelliği, aşı olmamış olması" diye konuşarak, sözlerini tamamladı. BGC)

Editör: Haber Merkezi