MINDFULNESS: Vücudu, Zihni ve Ruhu Besleyen Kişisel Bakım Rutini

Çevremizde virüs salgını ve sosyal izolasyon gibi kontrol edemediğimiz olaylar gelişse bile iç dünyamızın kontrolünü elinde tuttuğumuz sürece her anlamda sağlıklı bir birey olmaya ve huzurlu kalmaya devam edebiliriz. İç dünyamızı dingin tutabilmek ve fiziksel anlamda sağlıklı olabilmek için kendimize zaman ayırmalı ve ihtiyaçlarımızın farkına varmalıyız.

Vücudumuzla, zihnimizle ve ruhumuzla bağ kurmamız ve onları besleyebildiğimiz bir kişisel bakım rutini edinmemiz, bize şartlar ne olursa olsun dengede kalabilme gücü verir.

Evinizde geçirdiğiniz süre boyunca, hayatınız boyunca kullanabileceğiniz ve sizi bir bütün olarak besleyen kişisel bakım rutini geliştirmeye ne dersiniz?

Hareket edin

Hareket etmek içinizde biriken endişe, korku ve kaygı gibi sağlıksız enerjileri sisteminizden çıkartmanıza yardımcı olan bir ilaçtır. Vücudunuzu hareket ettirdiğiniz, kendi üzerinizde fazladan baskı yaratmadığınız ve vücudunuzu fazlaca zorlamadığınız sürece her türlü hareket size fayda sağlar. Favori şarkınızla salonda dans etmek, kısa bir yürüyüş yapmak, yoga yapmak veya yoğun bir kardiyo antrenmanı gibi. Önemli olan enerjinizi atıyor ve kendinizi iyi hissediyor olmanız.

Vücudunuzun her noktası hareketlendikçe, dışarı atılan fiziksel stres ve gerginlik beraberinde sıkışmış olan duyguları da götürür. Yani siz fiziksel olarak hareket ettikçe içinizde bir durgunluk ve dinginlik hali oluşur.

Nefes alın

Zihni yavaşlatmak, odağı geliştirmek ve zihninizden geçen düşünceleri kontrol edebilmek için nefesin gücüyle işe başlayabilirsiniz. Nefes, sahip olduğunuz en güçlü araçtır. Nefesinizin kontrolünü elinizde tuttuğunuz sürece zihninizin kontrolünü de elinizde tutabilirsiniz. Denediğiniz ve etkisini gördüğünüz bir nefes tekniği varsa onu günlük hayatınıza adapte edebilirsiniz. Yoksa ve başlamak istiyorsanız size sakinleştirici bir nefes tekniği önerimiz var.

Sırtüstü yere yatın ve ihtiyaç duyuyorsanız başınızın ve dizlerinizin altına yastık koyun. Karın kaslarınızı gevşetin, bir elinizi kalbinizin üzerine diğerini ise karnınızın üzerine yerleştirin ve yavaşça karnınıza nefes alın. Vermeden önce bir saniye içinizde tutun ve yine yavaşça nefesi verin.

Dinlenin

Alıştığımız hızlı hayat tarzları nedeniyle kendimizi her an meşgul tutmaya çalışıyoruz. Her anımızı bir veya daha fazla işle doldururken bilinçli olarak hiçbir şey yapmamanın aslında ruhumuzu dinlendiren bir aktivite olduğunu ve ona da ihtiyaç duyduğumuzu unutuyoruz. Yavaşlamak, durmak ve kendimize zaman tanımak iyileşmemiz için ihtiyacımız olan en önemli şeylerden bir tanesi.

Ses çıkartın

Ruhunuzu beslemek ve zihninizi dinlendirmek için yapabileceğiniz en güzel şey şarkı söylemek. Kendinizi yalnız hissetmenizi engelleyen, duygularınızı harekete geçiren ve sağlıklı bir şekilde dışa vurulmalarını sağlayan bu aktiviteye hayatınızda mutlaka yer verin!

Masaj yapın

Vücudunuza ihtiyaç duyduğu aşkı ve sevgiyi kendi kendinize vermenin en kolay yolu vücudunuza dokunmak ve küçük bir masaj yapmak. Dokunmanın gücüyle tüm sistemlerin uyarılması, duygusal ve fiziksel olarak canlanmanıza ve rahatlamanıza yardımcı oluyor. Kokusunu sevdiğiniz ve sizi rahatlatan doğal yağlarla vücudunuzun her noktasına masaj yapmak öz sevginizi güçlendirmenize, şükran duygunuzu geliştirmenize ve bedeninizle bağ kurmanıza destek oluyor.

Meditasyon yapın

Meditasyonun gücünü henüz keşfetmediyseniz bu süreçte farklı pratikler deneyerek sizi şifalandırmasına izin verebilirsiniz. Uygulamalar, canlı yayınlar veya kendi kendinize uygulayabileceğiniz meditasyonlardan hangisini tercih ederseniz edin, beklentisiz ve sabırlı olmaya özen gösterin. Farkı göreceksiniz.