Olumlamalar ile Öz Sevginizi Arttırın

Dünya’daki en güçlü duygulardan biri olan sevginin değiştirme, iyileştirme ve var etme gücü inkar edilemez. Peki, sevginin bu olağanüstü etkisini sadece çevrenize yansıtmak yerine kendi bakış açınızı değiştirmek için kullanmaya ne dersiniz? Kendimizi kabul etmenin ve takdir edebilmenin gerçek öz sevgi olduğunu kanıtlayan olumlamalar, kendi bedenimizde mutlu, yeterli, güzel ve özgüvenli hissetmemizi sağlıyor. Kendimizi sevme yolculuğumuzda olumlamaların dönüştürücü gücü ile içimizdeki gücü uyandırıyoruz.

Olumlamalar nasıl çalışıyor?

Beynin yaşam boyu yapısal ve fizyolojik değişimler geçirebilme yeteneği olarak bilinen nöroplastisite, olumlamaların nasıl işe yaradıklarını anlamaya ışık tutuyor. 20.yüzyılda sadece çocuk beyninin gelişebilme yeteneği olduğuna inanılırken modern tıbbın ilerlemesi ile günümüzde beynin bu yeteneğinin yaşam boyunca korunabileceği biliniyor. Davranışlar, düşünceler, duygular, çevresel uyaranlar ve meditasyon pratiği plastisiteye bağlı olarak beynin yapısını değiştirebiliyor. Bununla beraber insan zihninin çoğu zaman hayal ile gerçeği birbirine karıştırdığı, neyin ne olduğunu ayıramadığı oluyor. Bu gri alan, nöroplastisite ile birleşince olumlamaların zihin üzerinde çok güçlü etkiler bırakmasını sağlıyor.

Hayal gücünde olumlamalar vasıtasıyla yaratılan görüntü sürekli tekrar edilince zihni hayal ve gerçek arasındaki o gri alana sürüklüyor. Bir zaman sonra da beyin tekrar tekrar zihinde canlanan bu görüntüyü gerçek olarak hafızasına atıyor.

Nasıl olumlama yapılır?

Nöroplastisiteye göre beyin o anda yaşanılan yeni duruma, düşünceye veya mekana adapte olacak şekilde değişiyor. Bu da olumlamaları motivasyon sözlerinden ayıran en önemli noktasını oluşturuyor. Olumlamaların beyni o anda yaşanan veya çoktan yaşanmış bir duruma inandırması gerekiyor. Bu nedenle olumlama cümlelerinin kurgulanışları çok büyük rol oynuyor.

Şimdiki zamanda kurgulayın.

Beynin hayal ile gerçek arasındaki gri alandan gerçekliğe geçebilmesi için tekrar edilen sözlerin şimdiki zamanda geçmesi veya çoktan olup bitmiş olması gerekiyor. Bu durum olumlamaları hedef cümlelerinden ayırıyor. Gelecek zaman kipinde çekilen hedeflerin tekrarlanması beyni motive etmekte çok başarılı iken şimdiki zaman kipi kullanılarak tekrarlanan olumlama cümleleri beyne neler yapabileceğini hatırlatarak özgüven ve öz sevgi kazandırıyor.

Gerçekçi olun.

Olumlamalar gerçek hayatta dayanakları olduğu zaman en iyi sonuçları veriyor. Hayal kurmak ve değişimi istemek her daim pozitif bir etki yaratırken olumlama cümlelerinden her istenilen değişimi vermesini beklemek çok gerçekçi olmuyor. Büyük fiziksel değişimleri istemek yerine var olan maddi manevi her tür kalitenin pozitif yönlerini açığa çıkaran olumlamalar kurgulamak, kendimizi bambaşka bir ışıkta değerlendirmemizi sağlayabiliyor. Hayallerimiz ile bizim aramızda duran özgüvensizliklerin, negatif iç sesin, öz eleştirinin önüne geçmek hedeflerimize ulaşmamızda gerçeklik payı olmayan olumlamalardan çok daha fazla işe yarıyor. Bu nedenle olumlamaları var olan güzel özelliklerimiz üzerinden kurgulamamız gerekiyor.

Sıkça tekrar edin.

Olumlamaların işe yaramasında en çok tekrar rol oynuyor. Günlük rutine rahatlıkla dahil edilebilecek olumlama pratiğinde her olumlamayı en az 10 kere, yüksek sesle, farkındalıkla ve inanarak tekrar etmek gerekiyor. Her gün 3 ila 5 dakika ayrılması önerilen bu pratik, meditasyonu takiben, sabah uyandıktan sonra veya gece yatmadan yapılabiliyor.

Olumlamalar öz sevgiyi attırmada nasıl kullanılabilir?

Beynin işleyişini pozitif yönde değiştirebilen olumlamalar, kendimizi pozitif bir ışığın altında görmemizi, kırıcı öz eleştiriden uzaklaşmamızı, özgüvenimizi oluşturmamızı ve nihayetinde kendimizi sevmemizi sağlıyor. Şifalı sözlerin iyileştirici gücünden yararlanarak bilinçaltımızdaki negatif düşünce kalıplarımızı yıkmak bizi gerçek potansiyelimize bir adım daha yaklaştırıyor. Aynadan kendimize bakarak, bedenimize temas ederek, kendimize sarılarak fiziksel duyuların gücünü de ekleyeceğimiz öz sevgi olumlamaları, dışarıda aradığımız onaylanma ve takdir edilme isteğini en önemli kişiden; kendimizden görmemizi sağlıyor.

Her gün pratik edebileceğiniz öz sevgi olumlamaları:

Güçlü ve kabiliyetliyim.

Sevilebilir bir insanım.

Öz bakım ve öz saygıyı hak ediyorum.

Bana ait olanın beni bulmasına izin veriyorum.

Olduğum kişi için şükrediyorum.

Bedenimde mutlu olmayı seçiyorum.

Tüm duygularımı görüyor ve kabul ediyorum.

‘ Sevgi ışığı ile enerjimi birleştirerek beynimi olumlu düşüncelere ve kalbimi olumlu duygulara açıyorum ‘