Bağımsız ve tarafsız bir gazeteci olarak : Kayseri’nin tüm ilçelerini dolaşıp nüfusun yüzde 2'si kadar seçmenle konuştum. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığına rağmen AK Parti birinci parti görünüyor. Yerel haber yazarı, seçmenin nabzını tuttu. Kayseri’yi bir uçtan bir uca dolaşınca, Sarız ve Yahyalıyı turlayıp 1.500 kilometre yol yapınca gördük ki AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, partisi de dimdik ayakta...

Dört gün boyunca Kayseri’nin doğusundaki ilçeleri Sarız, Pınarbaşı, Bünyan, Tomarza, Kuzeyinde Develi, Yahyalı, Güneyinde Akkışla, Sarıoğlan, Özvatan, batısında İncesu, Yeşilhisar, iç kısımdaki Kocasinan, Melikgazi, Talas ve Hacıları dolaştım. Gittiğim her ilçede merkez nüfusunun yüzde 2'si kadar seçmenle konuştum. Ad soyadı, yaş, meslek, 14 Mayıs-28 Mayıs 2023’de hangi partiye oy verdiklerini, 31 Mart'ta kime oy vereceklerini, parti değiştirmişlerse sebebini sordum. 957 bin 078 seçmenin olduğu 16 ilçede yüzde 41 ile AKP birinci, yüzde 17 ile İYİ Parti ikinci, yüzde 13 oy oranıyla da MHP üçüncü, yüzde 7 CHP dördüncü.

Seçmen kütüklerinin askıya çıkmamış hali bu 957 bin 078 seçmen rakamı. 3191 sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı. Askıdan sonra bu rakam üzerine çıkabilir...

"Oyum AKP'ye" diyenlerin oranında üç-beş puanlık düşüş, İYİ Parti'de yükseliş var. CHP ve MHP'de aynı ölçüde yükseliş söz konusu değil. İl merkezinde ve ilçelerdeki yüzde 22 oranındaki "kararsızlar" dağılmadan Kayseri genelindeki eğilim şöyle: AKP yüzde 47, CHP yüzde 7, MHP yüzde 13, İYİ Parti yüzde 17, diğer partilere ve kararsızlar ise yüzde 16. Kayseri’de yüzde 10 barajını aşan üç parti var, CHP’de baraj sorunu var.

"AKP'ye oy verdim, elim kırılsın. Erdoğan, enflasyonu düşüremedi ve hayat pahalılığı altında bizi ezdi, perişan etti" diyen bir hayli seçmen bulunmasına karşın AK Parti'nin oylarında büyük bir düşüş olmamasının sebebi, her şeye rağmen yine de “yaparsa Erdoğan yapar” diyen seçmenlerin tercihi Erdoğan ve onun partisi. Kayseri ve ilçelerinde ilk kez oy kullanacakların yüzde 39'u oyunu MHP ve AK Parti'ye (Cumhur İttifakı'na) vereceğini söyledi, yüzde 23'ü CHP, yüzde 27'si İYİ Parti'den yana tercih bildirdi. Yeni seçmenlerin diğer yüzde 11'i ise diğer partileri tercih ediyorlar.

Benden Araştırması...