Bilimsel araştırmalar, sağlığımızın özellikle de çok çeşitli hastalıkların beslenmeyle ilişkili olduğunu her geçen gün daha fazla ortaya koyuyor. Son yıllarda sağlıklı beslenmeyle ilgili en çok öne çıkan konulardan biri ise tam tahılların beslenmedeki önemi.
Atalarımız milyonlarca yıl tahılları hiç işlemeden tüketti.Günümüzde büyük ölçüde terk etmiş olduğumuz bu alışkanlık şimdilerde sağlığımızı büyük ölçüde etkilemekte.Türkiye bir tahıl ülkesi ve tahıl tüketimi besin tüketiminde ilk sırayı almaktadır. Günlük aldığımız enerjinin karbonhidratlardan gelen katkısı %50-60 hatta kırsal kesimlerde %70’ler civarındadır. Ülkemizde tahıl tüketiminin başında ekmek gelmektedir. Kişi başı günlük 250-300gr arasında ekmek tüketilmektedir.
Tahıl taneleri posadan zengin dış kabuk , nişasta kısmı endosperm ve besin öğelerinden oldukça zengin ruşeymden (öz kısmından) oluşmaktadır. Tahıl tanesinin dış kabuk kısmı posa ile birlikte aynı zamanda B gurubu vitaminlerini ve eser elementleri de bulundurur; endosperm kısmı karbonhidrat ,protein ve bazı B gurubu vitaminleri bulundurur ; ruşeym kısmı ise B grubu vitaminleri , E vitaminini, eser elementleri(omega 3, omega6 vb) ve fitokimyasalları bulundurur.İşlenmiş bir tahıl ürününde bu besin öğelerinin çoğu kayıba uğrar.Bu yüzden tahılların işlenmeden tüketilmesi çok önemlidir.
Peki tam tahıl tüketilmesinin bize ne gibi faydaları vardır ?
Tam tahıl tüketilmesiyle; damar içerisinde bozulmaya neden olan maddeler azalır , kötü kolestrol düşer, yağ emilim ve sentezini azalır.Böylece kalp ve damar rahatsızlıklarından korur.
Tam tahıllar düşük glisemik indekse sahip oldukları için insülini daha ekonomik kullanırlar .Aynı zamanda insülin metabolizmasında rol oynayan besin öğelerince de zengin olduklarından şeker hastalığına karşı koruyucudurlar.
Tam tahıllar antioksidan , posa ,oligosakkaritlerden zengin oldukları için çoğu kanser türlerinden insanları korurlar.
Tam tahıllar daha çabuk tokluk hissi yaratırlar, daha geç sindirime uğrarlar ve daha düşük glisemik indekse sahiptirler .Böylece açlık hissinin oluşmasını geciktirirler.Tam tahıl ürünlerinin enerjisi daha düşüktür.Böylece tam tahılların tüketimiyle kilo kontrolü daha kolay sağlanmış olur.
Öneriler !!!!!
Her öğünümüzde tam tahıllı ürünler tüketelim
Beyaz ekmek yerine tam tahıl , çavdar ve kepek ekmeği tüketelim
Beyaz pirinç yerine esmer pirinç tüketelim
Hamur işlerinde tam buğday unu kullanalım
Çorbalara tam tahıl ürünlerinden ekleyip zenginleştirelim
Ürünlerin etiket bilgilerini okuyalım