Emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenmeniz bebeğinizin gelecekteki sağlığı ve anne sütü verimliliği için oldukça önemlidir. Dengeli ve düzenli beslenme anne sütünün artmasını sağlar.

Farklı besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeyedikkat edilmelidir.

Annenin psikolojik durumu süt üretimini etkiler.Anne ve bebek arasındaki iletişim anne sütünün artmasını sağlar. Anneninuykusunu iyi almış, stresten uzak ve sık aralıklarla bebeğini emzirmesi önemlidir.

Çoğu anne hamilelik kilolarından kurtulmak için doğum sonrasında uzun süre aç bırakan ya da yetersiz beslenmeye sebep olan diyetler yapmaktadır. Kontrolsüz yapılan diyetler anne sütünün miktarını ve kalitesini azaltabilmektedir. Emziklilik döneminde sütün verimliliğinin düşmemesi için günlük alınması gereken enerji beslenme uzmanı tarafından düzenlenmelidir.

Sütünüzün artmasını sağlayacak en önemli besin ögesi sudur. Günlük 2,5-3 litreye yakın sıvı alımına dikkat edilmelidir.İhtiyaç duyuldukça su,meyve suyu, ayran, komposto gibi sıvılar tüketilmelidir. Kompostoya ekstra şeker eklenmesine gerek yoktur. Meyvenin kendi şekeri yeterli olacaktır.

Protein yeterli miktarda alınmalıdır. Omega 3 kaynağı olan balık haftada 2 kez tüketilmeli. Balığın taze olmasına özen gösterilmelidir.

Kalsiyum kaynakları olan süt ve süt ürünleri kadınlarda kemik erimesini önlemek için tüketilmelidir.

Çay, kahve ve mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Bu içecekler vitamin ve mineral kaybı oluşturabileceği için eğer içilecekse yemekten 1-2 saat sonra tüketilmelidir.

Soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, acı baharatlar ve kuru baklagilleranne sütünün tadını değiştirip ve gaz oluşumuna neden olabilir. Bu da bazı bebeklerde huzursuzluğa sebep olabilir.

Gaz problemi yaşıyorsanız kimyona karşı herhangi bir alerjiniz yoksa yemeklerinizdekullanabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler çiğ halde gaz oluşturuyorsa hafifçe soteleyebilirsiniz veya buharda haşlayabilirsiniz.

Gün içerisinde hafif tempolu, zorlayıcı olmayan egzersizler yapılabilir.

Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.