Dünya genelinde %10'luk dilimin Migren ağrılarına maruz kaldıklarını biliyor muydunuz? Migren rahatsızlıkları olan insanlar neler yapmalı nasıl beslenmeli sorularına cevap arayalım..
Migren çoğunlukla ataklar halinde gelişip şiddetli baş ağrısı aynı zamanda bulantı, kusma gibi semptomların görüldüğü hastaların etkinliğini ve verimliliğini azaltan yaygın bir hastalıktır. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar sürebilir. Migren erişkin populasyonda erkeklerden daha fazla kadınları etkileyebilir. Migreni stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, diyet faktörleri, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklar etkilemektedir. Migren ağrısı kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Migren ataklarıyla baş edebilmek için ve atakları önleyebilmek için kendimizi tanımamız önemli. Atak döneminde yediklerinizi kaydetmek, uyku düzeninizi kontrol etmek, stres faktörlerini anlamak migrenle baş etmenizi kolaylaştıracaktır.

Peynir, alkollü içecekler, sakatatlar, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, deniz ürünleri konserve besinler, kafeinli içecekler, çikolata gibi besinler migren ataklarını tetikleyebilirler. Rafine şekerden uzak durulmalıdır. Diyette protein, kompleks karbonhidrat ve posa tüketimine ağırlık vererek hipogliseminin önüne geçebilirsiz. Yapılan çalışmalarda mayalı ürünlerin migren ataklarını arttırdığı görülmektedir. Mayalı ekmek, şarap, bira, yoğurt gibi besinler etkilemektedir.

Öğün atlamak ve uzun süre açlıklarda migreni tetiklemektedir. Bundan dolayı migreni olan kişilerin düzenli ve sağlıklı beslenmesi gereklidir. Gün içerisinde 10-15 dk rahatlama egzersizleri yapılabilir. Düzenli uyku uyumak ve egzersiz yapmak migren ataklarını engelleyebilir. Su tüketimine özen gösterilmelidir.