Ödem, vücuttaki dokularda aşırı sıvı birikmesi sonucu oluşan şişliğe denir. Ödem daha çok ellerde, kollarda, bacaklarda, bileklerde ve ayaklarda görülebilmektedir.

Cilde parmakla basıldığında çukurlaşma oluşuyorsa vücutta şişlikler görülüyorsa, çoraplarınız 1 saat sonra bacağınızda belirgin iz bırakıyorsa bunlar, vücuttaki ödem belirtileridir.

Tansiyon ilaçları, kortizon ve bazı hormon ilaçları ödeme neden olabilmektedir. Ödeme neden olabilecek bir hastalık yoksa aşırı tuz tüketimi, su tüketiminin azlığı, magnezyum eksikliği, uzun süre ayakta kalmak, uyku düzeninde değişiklik, yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik, uzun süreli yolculuklar, kadınlarda regl öncesi dönem ve gebelik dönemi de ödeme sebep olabilmektedir.

Bazı hastalıkların etkisi ile de ödem görülebilir. Böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları, hormonal bozukluklar vücutta ödem oluşmasına neden olabilmektedir. Gıda in toleransı da ödeme neden olabilmektedir.

Ödem atmak için etkili çözüm su tüketimine özen göstermek, günlük su tüketimi arttırılmalıdır. Günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

Yeterli ve dengeli beslenilmeli, basit karbonhidratlardan uzak durulmalıdır. Tam tahıllar, sebzeler, bakliyatlar gibi kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir.

Tuz ve aşırı tuzlu besinler sınırlandırılmalıdır. Turşu, konserve, salamura, şarküteri ürünleri, salça gibi tuz içeriği yüksek olan besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.

Salatalık, maydanoz, ananas, limon, çilek gibi besinler ödem atılmasında etkili olan besinlerdir. Beslenme planında yer verilebilir.

Magnezyum ve potasyum eksikliği ödeme neden olabilmektedir. Potasyum ve magnezyumdan zengin besinler tüketilmelidir. Magnezyum kaynaklarından yağlı tohumlar, tam tahıllar, kuru meyveler, avokado, ıspanak, enginara beslenmede yer verilmelidir.

Uyku düzenine dikkat edilmelidir.

Sigara ve alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.

Stresi azaltıcı bitki çaylarından yararlanılabilinir.