Siz istiyorsunuz ki, kente gelecek turist bizim belirlediğimiz standartların ötesine geçmesin.

Ama günümüzde yerlisi, yabancısı turist, kendi standartlarını talep eder.

Kaleyi gezsin, Erciyes’e çıksın, Sultansazlığına uğrasın, Soğanlı’dan bez bebekler satın alsın, bol bol sucuk-pastırma istiflesin, Hunat ve Camiikebir’i gezsin, Kapalı Çarşı’da bir turlayıp, hakiki diye sahte iki kilime binlerce dolar ödesin, Kazancılarda dolarlarını bozdursun, sonra da defolup gitsin.

Hayır öyle değil.

Turistin yerlisi de yabancısı da gittiği ülkede ve kentte konfor arar.

Konfordan önce de samimi ilgi arar.

Kültür arar, sanat arar, doğa arar, tarih arar, spor arar, güler yüz arar, damak tadı arar.

Kendisiyle aynı dili konuşan kalifiye insanlar arar.

Daha da önemlisi nedir biliyor musunuz?

Turist gittiği ülkede ve kentte, gezilecek yerlerin, yapılacak etkinliklerin tanıtım görsellerini önünde ister.

Geride bıraktığımız günlerde Kayseri Uluslar arası bir Satranç etkinliğine ev sahipliği yaptı.

5 ülkeden, 51 vilayetten tam 400 satranç sporuna gönül vermiş her yaştan sporcu ve onların velilerinden oluşan 1500 veli geldi-geçti Kayseri’den.

Turnuva öncesi hazırlıkları ve turnuvayı düzenleyen ekibin önüne çıkarılan engelleri yakından biliyorum.

Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi salonlarında yapılan etkinlik öncesi, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Mustafa Dördüncü’nün sergilediği çabaların da bizzat tanığıyım.

Gökkuşağı Gençlik ve Spor Merkezi’nin de açılışının yapıldığı Turnuvanın açılış bölümünü izleme imkanı buldum.

Biliyor musunuz, Spor Kulubünün açılış törenine sadece Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç katıldı.

Açılış sonrası turnuvanın ilk hamlesi genelde kent yöneticileri tarafından yapılır, ama turnuvanın başlama startını verecek il yöneticisi yoktu, Kadir Has’ta.

Melikgazi Belediyesinin verdiği kumanya dışında sporcu ve velilerin salondan, kaldıkları mekanlara taşınması, misafirlerin kentin tarihi ve turistik noktalarına götürülerek tanıtım yapılması gibi hiçbir etkinliğe belediyeler katkı sunmamıştı.

Turnuva etkinlikleri sırasında tanıştığım, kente dışarıdan gelen bir sporcu velisi aradı dün gece.

Öncelikle Gökkuşağı Gençlik ve Spor Kulubünün yönetenlerinin turnuva boyunca sergiledikleri çabanın her türlü övgüye değer olduğunu belirttikten sonra başladı anlatmaya;

“Ahmet bey, çocuğum satranç sporuna gönül verdiği için, nerede bir satranç etkinliği varsa biz oradayız. Kayseri’ye de bu vesileyle geldik ve alanında yetkin 400 sporcunun satranç sporunda sergilediği muhteşem performansı izleme imkanı bulduk. Kayseri’deki turnuvadan önce İzmir Çeşme, Edirne Keşan, Ankara Çubuk, Van Edremit, Malatya Battalgazi Belediyeleri tarafından satranç etkinlikleri düzenledi. Hepsi de ilçe belediyeleri. Ancak tüm katılımcılara ücretsiz yöresel yemek ikramları ve belediye otobüsleriyle tüm turistik ve doğal güzellikleri gezdirip ilçe ve il tanıtımlarını yaptılar. Malatya Battalgazi Belediyesi yöresel yemek reyonu açmanın yanısıra Nemrut dağı, Arslantepe ve Darende gibi yerlere geziler düzenledi. Edremit Belediyesi Van gölü tekne turu, Çubuk Belediyesi Baraj gezisi gibi etkinliklerle adeta yöreyi tanıtmak için ellerinden ne geliyorsa yaptılar. Güzel ülkemi çok sevdiğim için satranç dışında da çocuklarına ülkeyi sevdirmek adına elimden geldiğince il ziyaretleri yapıyorum. Yerel yönetimlerin, gittiğim illerde tanıtım noktasında sergiledikleri çabayı bilen biri olarak Kayseri’de gördüğümüz ilgisizlik beni büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. Bir haftalık etkinliğin hiçbir noktasında belediyeler yoktu diyebilirim. Oysa tarih, doğa, kültür kenti diye biliyordum Kayseri’yi. Ev sahibi Gökkuşağı Gençlik ve Spor Kulubü ve Sponsor Firma yöneticilerinin yakın ilgisi olmasaydı, turnuvanın ikinci günü Kayseri’den hayal kırıklığı içinde ayrılmayı bile düşünmüştük. Ama Sayın Mustafa Dördüncü ve Satranca gönül vermiş bir avuç genç kardeşimin olağanüstü çabası yaşadığımız hayal kırıklığını bir nebze unutturdu. Turnuvanın başlangıcında kimseyi göremedik tamam da, ödül törenine gelir kenti yönetenler de görürüz diye düşündüm. Bir genel sekreter yardımcısının geleceği söylendi Büyükşehir Belediyesi’nden, o da kültür şube müdürüne talimat vermiş, o da katılmadı törene. Tekrar söylüyorum 1500 veli, bir bölümü yabancı 400 sporcu Kayseri’ye geliyor ama o kentin yöneticileri bu etkinliğe 5 dakika zaman ayırmıyor.

Ben aynı zamanda bir siyasi partinin il yönetiminde yer alıyorum, yaşadığım kentte. Çok ilginçtir, İyi Parti İl Başkanı dışında ne bir milletvekili, ne bir il başkanı gelmedi bu büyük etkinliğe. Çocuklarım Erciyes diye tutturdu, benim aracım var alıp götürdüm. Ama 1500 veli ve 400 sporcunun yüzde 10’u bile Erciyes’i göremeden Kayseri’den ayrıldı, biliyor musun. Derin hayal kırıklığıma tercüman olmanız için aradım. “

Diyemedim bu arkadaşa, ama buradan yazıyorum.

“Satranç, Zinhar Haramdır..” diyen Cübbeli’nin Kayseri’de ne kadar müridi olduğunu bilseydin anlardın, yerel yönetenlerin niye turnuva salonuna uzak durduklarını.

Ama ben yine de, “Kayseri sizin tanık olduğunuz gibi bir kent değil, bundan sonra da bekleriz” demek zorunda kaldım.