Diyetisyen Deniz DEMİRCAN Bilgilendiriyor!

Ramazanın gelmesiyle hepimizin zihninde ‘İftarda ve sahurda nasıl beslenmeliyim’? ‘Ramazanda kilo verir miyim’? soruları belirdi

Ramazan ayında öğün sayısının azalması, uzun süren açlık ve sıvı tüketiminin azalmasıyla metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Ramazanda öğünlerimiz genel olarak sahur, iftar ve ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Gün içinde almamız gereken besin ögelerini 3 öğüne bölmüş, tek öğünde yüklenmemiş oluruz.

Gece uyumadan önce yemek yemek veya gece kalkıp sadece su içip uyumak sakıncalıdır. Bu tip beslenme açlık süresini uzatmaktadır. Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Bu şekilde hem açlık süremiz azalır hem de metabolizma hızımız korunmuş olur. Sahura kalkmamak kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine neden olup gün içinde halsiz kalınmasına neden olabilmektedir.

Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler tüketilmemeli. Sahurda peynir, yumurta, süt, yoğurt, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze veya meyveden oluşan bir kahvaltı tercih edilmelidir.

Şişkinlik ve hazımsızlık durumu yaşamamak için lifli besinler tüketmeye özen gösterilmelidir.

İftarda orucu su, hurma veya zeytinle açtıktan sonra çorbayla devam edilmelidir. Çorbadan sonra 5-10 dk ara verilmelidir. Ardından etli sebze veya yağlı ve ağır olmayan zeytinyağlı sebze yemeği, 1-2 dilim ekmek ya da küçük porsiyon pilav veya kuru baklagiller ile besin tüketimine devam edilebilir. Taze mevsim sebzelerinden yapılmış salata da iftar sofrasında bulunmalıdır.

İftarda boş mideyi biranda doldurmak ani şeker ve tansiyon yükselmelerine ve mide – bağırsak sorunlarına neden olabilmektedir. İftardan sonra aralıklarla küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.

Yağlı yiyecekler, hamur işleri, kızartmalar, kavurmalar ve şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.

Gazlı içecekler ve meyve suları yerine şekersiz kuru veya yaş meyve kompostoları, bitki çayları, ayran veya soda tercih edilmelidir.

Tatlı seçimimizi ara öğünde şerbetli tatlılar yerine meyvelerden veya dondurmadan yana kullanmamız daha sağlıklı olacaktır.

Hazırlanacak yemekler ızgara, haşlama, fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler kullanılarak yapılmalıdır.

Yemekler hızlı yenilmemelidir. Yavaş yavaş iyi çiğnenerek tüketilmelidir.

İftardan 1-2 saat sonrasında yapılan yürüyüşlerde sindirime ve kilo kontrolüne yardımcı olacaktır.

İftarla sahur arasında 2-2,5 litre su tüketilmelidir.