Türkiye, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş'tan gelen deprem haberleriyle sarsıldı. Saat 04.17'de 7,4 olarak duyurulan depremin büyüklüğü 7,7 şeklinde revize edildi.

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bu sabah 04.17'de Pazarcık (Kahramanmaraş) da meydana gelen depremin büyüklüğü yapılan ayrıntılı sismolojik çalışmalarla 7,7 olarak revize edilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Aynı gün, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 13:24'te bir deprem daha meydana geldi. AFAD depremin şiddetini 7.6 olarak açıkladı.

Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay olmak üzere 10 ilimizde büyük yıkıma yol açtı.

12 Şubat 2023 Saat 17:15 itibarıyla, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 29 Bin 605 yaralananların sayısı ise 80 bin 278 kişi olarak açıklandı.

Türkiye de 7.7 ve 7.6 olarak 2 adet gerçekleştiği açıklanan depremlerin, ABD Deprem Araştırma Merkezi’nin (https://earthquake.usgs.gov/) verilerine göre ise, aynı gün içerisinde aynı bölgede sırayla (7.8) , (6.7), (7.5) ve (6.0) olmak üzere 4 adet büyük deprem olduğu açıklandı.

Acımız çok büyük…

Canım Türkiyem de gördüğüm bu acı tablo karşısında, çevremdeki herkesten “Deprem değil, bina öldürür, Japonya 9-10 şiddetinde sallanıyor onlara bir şey olmuyor” sözünü duydukça, daha beter kahroluyorum!

Kızgınız, öfkeliyiz, acılıyız…

Yaşanan acının tarifi yok, ne söylesem boş!

Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilerim.

İlan edildiği üzere, yastayız!

Milletimizin başı sağolsun!

Büyük yıkımın ardından devletimizin tüm organları ve gönüllü kurtarma ve yardım kuruluşları bölgede yaraları sarmaya çalışıyor, Allah onlardan razı olsun…

***

Üst üste yaşadığımız bu depremlerin ardından geçtiğimiz günlerde, ismini açıklamayacağım bir şahıs beni telefonla aradı. Telefondaki ses; vicdanen rahatsızlık duyduğunu söyleyip, kamu yararı olduğunu belirttiği büyük bir haber ihbarında bulunacağını belirterek, acil olarak benimle görüşme talep etti, bende kabul ettim görüştük!

Söz konusu haber kaynağımın ismini, kendi istemediği sürece açıklayamam, çünkü haber kaynağını korumak ve kollamak gazetecinin namusudur!

Söz konusu haber kaynağımdan aldığım bilgileri delillendirip doğrulattığımda ise, inanın çok büyük bir şok yaşadım!

Bu olay, 20 yıllık gazetecilik hayatım boyunca aldığım ihbarlardan bana göre en çok önem arz edeniydi de o yüzden!

Haber kaynağımdan edindiğim bilgiye göre; Kayseri Emniyet Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ( KOM ) kendilerine gelen bir ihbarı değerlendirerek, 2021 yılı Ağustos-Eylül- Ekim-Kasım ayı içerisinde Kayseri’de faaliyet gösteren Hazır Beton Santrali firmalarına yönelik büyük bir operasyon başlatmış.

Sayısı iki elin parmak sayılarını geçmeyecek kadar olan bu beton firmalarıyla çalışan inşaat şirketlerine de eşzamanlı operasyonlar düzenlenerek, yaptıkları binalarda kullandıkları betonun kalitesinin tespiti yapılmış.

İsimlerini şu an açıklamayacağım, bu birçok firmanın yaptığı binalara Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Kayseri Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince ve polisler eşliğinde tek tek girilerek, binalardaki taşıcı kolanlardan “Karot” denilen örnekler alınmış!

Söz konusu operasyon kapsamında binalardan alınan “Karot Örnekleri” ve beton santrallerinden alınan numuneler, daha sonra Kayseri, Sivas, Niğde ve Yozgat gibi illerin Çevre Şehircilik Müdürlüklerine bağlı Beton Laboratuvarları’nda teste yollanmış!

***

“Beton Laboratuvarları’ndan gelen rapor sonuçları nasıl?” diye merak ediyorsunuz değil mi?

Durum çok ama çok kötü!

Şöyle ki; 15 katlı bir binanın temel ve taşıyıcı kolanlarına atılması gereken beton kalite değeri C-35 seviyesinde olması gerekirken, söz konusu operasyon kapsamında gidilen inşaatlardan alınan “Karot Örnekleri” ve numune sonuçları C-14 , C-15 , C-16 hatta ve hatta C-12 seviyesine kadar inmiş!

Özellikle, Talas Anayurt ve Zümrüt Mahallesi’ndeki bazı binalardan alınan Karot örnekleri ise çok sıkıntılı gelmiş!

***

Olayın aşağıda açıklayacağım boyutları ise ülkem adına bence daha vahim!

Kayseri Emniyet Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün başlattığı ve Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte yürüttüğü bu çalışma, Karot örneklerinin test edilmesi ve operasyon hazırlık süresi de hesaba katılınca yaklaşık 4 ay kadar sürmüş!

Tüm hazırlıklar tamamlanıp, Kayseri KOM Operasyon için savcılık talimatı beklerken, söz konusu talimat aradan gecen yaklaşık 2 yıla rağmen bir türlü gelmemiş!

Bu sorunun cevabını araştırırken, şok edecek skandal bir iddia daha ortaya çıktı.

Kayseri KOM’a söz konusu operasyon izninin verilmemesinin sebebi ne imiş dersiniz?

İddiaya göre; hükümete yakınlığı ile bilinen bir müteahhit firmanın, Malatya yolu üzerinde yaptığı binalardaki beton değerleri de düşük çıkmış ve bazı siyasilere ricada bulunarak, operasyonu yürüten kurum ve kuruluşlara baskı yaptırmış!

Eğer bu iddia doğru ise, çok daha vahim sonuçlar doğurur ve bu skandalın altından hiçbir siyasi ve bürokrat kalkamaz!

***

Kayseri KOM Savcılık talimatıyla çalışma yapmış, tüm deliller toplanmış, dosya hazır, ortada şikayetçi de var, olayın üzerinden 2 yıl geçmiş ses-soluk yok.

Daha ne bekliyorsunuz?

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, Kayseri merkezde deprem üretebilecek 3 adet diri fay hattı bulunduğunu belirtti ve olası bir depremde 3-5 bine yakın binanın yıkılma ihtimalinin olduğunu açıkladı.

Allah esirgesin, olası bir depremde betonundaki çimentosu çalınan bu binalar yıkılıp binlerce can toprağa düşünce mi harekete geçeceksiniz?

Onca insan toprağa düşerse, bu hırsızlığa ortak olan beton firması sahipleri ve müteahhitleri yakalasanız ne olacak?

Dağılan yuvalar, yiten canlar nasıl geri gelecek?

Ben, Kayseri Valimiz Sayın Gökmen Çiçek ile Kayseri Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Habib Korkmaz’ın konudan haberdar olmadığını düşünüyorum…

Çünkü her ikisi de geçtiğimiz 2022 yaz aylarında Kayseri de göreve başladılar.

Olaydan haberdar olup dosyayı inceledikleri taktirde duruma el atacaklarından hiç şüphem yok!

Diğer yandan, söz konusu skandallarla ilgili büyük çapta çeşitli rüşvet iddiaları kol geziyor!

İddialar, öyle yenilir yutulur cinsten değil…

Bazı büyük inşaat firmalarının bu skandalı ört-pas edip durumu kapatmak için, yüklü miktarda rüşvetler verdiği iddiaları da gelen bilgiler arasında!

Yine bu rüşvet meselesine ilişkin edindiğim bilgi ve belgeleri de vakti gelince bu köşeden sizlerle paylaşacağım.

Yeniden, Milletimizin başı sağolsun, yaralılarımıza acil şifalar dilerim, Allah Yar ve Yardımcımız Olsun!