Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu’nca şehir içi ulaşım araçlarında kullanılan bilet fiyatlarına hafta sonu sürpriz bir şekilde zam yaptı.
               Alınan zam kararına göre;  Tam Kart 1.75 TL'den 2.10 TL'ye, Öğrenci Kart 1.15 TL'den 1.30 TL'ye, yeni uygulamaya geçilen Öğretmen Kart ise 1.75 TL'den satışa sunuldu. Daha önce fiyatı 1.85 TL olan 1 Binişlik Manyetik Aktarmasız Kağıt Bilet ise 2.50 TL'ye yükseltildi. Kullanılan bilet kategorisine ilave aktarma fiyatları ise her bir biniş için 30 kuruş olarak belirlendi ve 50 geçişlik tam abonman 87.50 TL, yine 50 geçişlik öğrenci abonman ise 57. 50 TL olarak ayarlandı.
               UKOME'nin aldığı zam kararı,  Kayseri'de yaşayan ve toplu taşım araçlarını kullanan binlerce vatandaş tarafından büyük tepki topladı.  Tepki, bir gecede hem de Cumartesi'ni Pazar'a bağlayan gece 65 kuruş zam gören "Manyetik Aktarmasız Kağıt Bilet" üzerinde yoğunlaşırken,  belediye yetkilileri kızgın ve öfkeli vatandaşı, 1 Nisan 2016 tarihinde geçileceği belirtilen abonman tarifesiyle avutmaya çalışıyor! Neymiş efendim? Ağaç israfını önlemek, kağıdın mali yükünü azaltmak adına halk manyetik kart kullanımına yönlendirilmek isteniyormuş! Fikir güzel bu fikre diyecek söz yok ama; toplu taşım araçlarını sürekli kullanmayıp kağıt bilet kullanmak isteyen vatandaşın suçu günahı ne?  A unutmadan zammın uygulanma kararı neden hafta sonu seçildi acaba? Düşünsenize şehir dışından Kayseri'ye yakınıza bir haftalığına ziyarete gelmişsiniz şehir içi ulaşımda tek geçişlik bilet mi kullanırsınız manyetik kart mı kullanırsınız? Bilet fiyatlarına bakıldığı zaman manyetik kart almak daha akıllıca gibi görünse de kazın ayağı hiç öyle değil! Bilet fiyatının yanında bir de manyetik kart bedeli ödemek zorunda kalıyorsunuz, oda zaten zamlı kağıt bilet almakla aynı kapıya çıkıyor! Tabi bu halde iseniz...
               Mustafa Çelik Başkan idaresindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne özeniyor herhalde! İstanbul ve Ankara'da da önceki satırlarda anlattığım benzer durumlar hakim... İstanbul'u gezmeye gideceksiniz, İstanbul kart almazsınız başınız belada (!) İstanbul kart isimli manyetik kartın fiyatı ise orada 10 TL! Aldığınız biletin yanında bir de 10 TL ödeyerek kart alıyorsunuz. Tüm yurtta yanılmıyorsam Çalık Grubu ile başlayan manyetik kart vurgununa İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi dur dedi. Boş kart için vatandaştan alınan ücretin yasaya aykırı olduğuna hükmedildiği kararda; maliyeti 5-10 kuruşu geçmeyen bir kart için 10 lira alınması 12 Aralık 2015 tarihinde hukuksuz bulundu. Boru değil, konuya ilişkin mahkeme kararı var! Özetle mahkeme tüketiciden yana tavır alıp "Vatandaşımı soydurtmam" diyor... Bu mahkeme kararından haberiniz var mı? Varsa siz o kartları para ile mi satacaksınız ,yada hayrınıza vatandaşa mı dağıtacaksınız?  Buna karar verdiniz mi?
***
İstanbul ve Ankara'yı çok severim!  Fırsat  ve imkan buldukça da ve sık sık gider gelirim. Havasından mıdır, suyundan mıdır bilemem ama güzel Türkiye'min bu iki şehri beni kendisine çekiyor...
***
Neyse gelelim asıl konumuza... Şehir içi ulaşım ve toplu ulaşım bazında, İstanbul ve Ankara'yı Kayseri ile kıyaslamak, İstanbul ve Ankara'daki bilet fiyatlarını baz alıp Kayseri'de de zam yapmak, bununla da yetinmeyip bu illerin bilet fiyatlarıyla Kayseri'yi adeta yarışa sokmak, en basit tabir ile Kayseri halkının zekası ile alay etmektir! Kayserili bilmez mi ki ; Kayseri'nin şehir içi trafiği bir uçtan bir uca topu topu 12 km'yi geçmez! İstanbul ve Ankara'da Kayseri'deki bilet fiyatına bir akbil alırsınız 50-60 km yol yaparsanız... Yani o illerdeki bu mesafeyi yakıt ve kilometre bazında Kayseri ölçeğinde değerlendirirsek neredeyse 5-6 kat fark var. Ama Kayseri'deki ücretlendirme İstanbul ve Ankara'dakiyle hemen hemen aynı!  Sizce bu işte bir terslik yok mu? Acaba Kayseri'deki şehir içi trafik,  İstanbul ve Ankara'dakinden daha mı fazla da trafiğe takılan toplu taşım araçlarının Kayseri'deki toplu taşım araçlarından masrafları daha fazla acaba?  Eeee tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de petrol fiyatları düşüyor bu düşüş fiyatlara neden yansıtılmıyor?
***
Allah'ım  gece gece bu ne yaman çelişki böyle! Bu paradoksu bir Kayserili çözemiyorsa kimse çözemez! Gerçi doğru ben köylüyüm, yerlinin tabiriyle Akkışla'nın dağından gelmişim(!) Hani Kayserili olarak ticari zekamız diğer illere nazaran Türkiye'nin en zirvesinde ya o bakımdan söylüyorum bütün bunları! Ticari zeka kategorimiz Everest tepesi gibi  yani, en tepe nokta Erciyes değil! Eee böyle bir zammı da anca Kayserili'ye, Mustafa Çelik gibi Kayseri'nin yerlisi bir başkan kabul ettirebilirdi. Maazallah ya Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Kayseri'nin yerlisi Mustafa Çelik değil de ya köylü biri olsaydı ne olurdu hiç düşündünüz mü?
***
Her neyse konumuza dönelim o işler oldukça karışık! Başkan Mustafa Çelik idaresindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi son aylarda atağa geçti. BMC firması başta olmak üzere  Star Gazetesi ve Kanal 24 ve SKY 360 Televizyonları ile Akşam,Güneş gazetelerinin sahibi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a her fırsatta "Anam, babam, eşim çocuklarım feda olsun" diyen Ethem Sancak'dan son bir yılda 86 otobüs birden aldı.  Bu alınan sıfır otobüsler Kayseri'nin orta yerinde yani Cumhuriyet meydanına boy boy sıralanarak o programlarda nice nutuklar dizildi. Çevreci diye tanıttıkları o sıfır otobüslerin CNG yani doğalgazlı yerine mazotlu olması ise ne hikmetse kamuoyundan sır gibi saklandı.
***
Koskoca Kayseri, Gaziantep'in kullanmayıp hurdalığa kaldırdığı tramvayları kullanıyor! Erciyes Üniversitesi öğrencileri ve Talas İlçesi'nde ikamet eden vatandaşlar, bu şehrin ikinci sınıf vatandaşı mı? Gaziantep'den getirtip aklınızca modernize ettiğiniz araçları İldem-OSB hattına neden vermiyorsunuz? O araçlar onca yolu çeker mi hiç test ettiniz mi? Yoksa kapasiteleri Cumhuriyet meydanından Talas'a kadar mı?
***
Aklımdayken sorayım... Bozankaya firmasından 2016 yılının başında teslim edilmek üzere sözleşme yaptığınız  Kayseri'ye gelecek yerli tramvayların akıbeti ne oldu? Hani Mart ayına girmek üzeriyiz ya o bakımdan soruyorum, uzatmalı teslimat tarihi yoksa 2016 yılının başı Haziran ayı sonrası mı yada 2017 veya 2018 mi? Ha bu arada şehir içi tramvay hattının yer altına alınma çalışmalarına ne zaman başlayacaksınız? Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun  yaklaşık 6 ay önce Cumhuriyet meydanında tüm Kayseri halkına verdiği sözü havada bırakmamak lazım değil mi ? Tramvay,  terminal ve havaalanından da geçekti hani? Tramvay yada metro fark etmez raylı sistemi terminal ve havaalanından geçmeyen yeryüzündeki tek kent Kayseri sanırım! Unutmadan bir hatırlatma daha yapayım; Erkilet Havaalanında otobüs bileti satan gişe yok bilginiz olsun...
***
3 kuruş daha fazla kazanacağız diye halkın yol güvenliğini riske atan, on numara yağ yakıp sonra otobüsü yakan özel halk otobüslerinin depolarını da denetlemeyi lütfen unutmayın. Kayseri Otobüsçüler Esnafı Başkanı Ahmet Erkan'a gelince;  sayın başkan peş peşe alev alan otobüsler karşısında vatandaştan gelen tepkileri bastırmak için daha akılcı bahaneler bulsan iyi edersin! Peş paşe alev alan Belediye otobüslerinde "Egsoza yakıt, yağ damlaması sonucu alev çıkmış " demek ne demek? Lütfen açıklar mısınız?  Depoya yağ konursa egsoz manifortuna da yağ gider! Araçların doğasına aykırı olduğu için tam zamanlı yanamayan yağ maniforttan çıkışta alevlenmeye neden olur. Ehliyeti olan her sürücü bu pratik bilgiye sahiptir. 3 otobüsün de arka arakaya alev alması ve hepsinin aynı arızayı yapmış olması gibi bir gerekçeye bizim köyde gargalar bile güler!
***
Mesele ulaşım olunca şehir içindeki piyasa taksilerini de unutmamak lazım.
Taksilerdeki bu taksimetrelerin ücret tarifelerini ayarlayan her kimse, yani hangi kurum ise bu konuda da Kayseri için acil bir düzenlemeye ihtiyaç var.
Kayseri'de sarı taksiye binip 5 km yol gidiyorsun taksimetreye bakarsan sanki uzaya çıktım galaksiler arası mesafe kat ettim sanırsın!
Ulaşımda büyükşehirleri baz alıyoruz ya o bakımdan söylüyorum.
Birilerine göre güya Kayseri,  ulaşımda çağ atladı...
Tabi yersen!  
Lütfen bu şehrin yani Kayseri'nin dürüst, temiz kalpli, kadirşinas, garip, guraba vatandaşlarının cebine el uzatıp aklıyla daha fazla dalga geçmeyin...
Kayseri'nin yerlisi veya köylüsü fark etmez!
Ezilen Kayserili olunca...