Değerli Okurlarım; Kayseri OSB’nin 18. Mali Genel Kurulu önceki gün yapıldı.

Kayseri OSB’nin fuar alanında saat 14:30 da başlayıp 17:00 gibi biten genel kurulu baştan sona kadar takip ettim.

Tam iki buçuk saat!

Bir gazeteci olarak, salona ilk girdiğimdeki gördüğüm manzara beni çok şaşırttı.

Kürsünün ön tarafına 20 kişilik bir protokol masası kurulmuş, masanın tam ortasında Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki oturmuş, bana göre sağında MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, onun iki sıra yanında Ak Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu var idi.

Özhaseki’nin sol tarafında ise, önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, ardından da Kayseri 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 2021/24 D. İş Esas ve 2021/25 nolu karar ile adeta çift dikiş atılıp görevden uzaklaştırılmış olan Kayseri OSB’nin Eski Başkanı Tahir Nursaçan oturuyordu.

Bana göre sol kanattan sıralamaya devam edersek, Eski Başkan Tahir Nursaçan’ın yan tarafında ise sırayla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Adnan İncetoprak var idi.

Protokol de oturan diğer kişiler bu yazının konusu olmadığı için, affınıza sığınarak onların isimlerini tek tek buradan vermiyorum.

Şaşırdım çünkü, salonun şeklini ve oturma düzenini sanayicilerin genel kurul toplantısı değil de, bir siyasi partinin genel kurul toplantısına benzettim!

Bana göre salondaki tek eksik, Ak Parti ve MHP’nin bayrak ve flamalarıydı sanki (!)

O salondaki manzara, Kayseri’deki Cumhur İttifakı’nın yansıması mıydı?

Cumhur ittifakı her toplantıya böyle mi katılıyor diye düşünüp analiz ederken, aklıma sayın Özhaseki ile sayın Baki Ersoy’un hem Kayserispor hem de Kayseri OSB konusunda geçmişte yaptığı açıklamalar geldi.

Bu konuya yazının ilerleyen kısımlarında daha geniş yer vereceğim.

***

Siyasi partilerin (Bakanlar, Milletvekilleri, İl Başkanları) temsilcileri, bu tür toplantılara elbette katılabilir buna diyecek sözümüz yok ancak, benim merak ettiğim asıl soru o salonda olması gereken 64. Ak Parti Hükümeti’nde Ekonomi Bakanlığı yapmış olan Mustafa Elitaş neden yoktu?

İşi ham madde ve üretim olan dolayısıyla parayla doğrudan uğraşan sanayicilerin sorunlarını, derdini, sıkıntısını Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Özhaseki mi daha iyi bilir, Türkiye Cumhuriyeti’nin Ekonomi Bakanlığı’nı yapmış Mesleği Maliyeci olan Ekonomi Eski Bakanı Mustafa Elitaş mı?

Sayın Elitaş’a genel kurul daveti gitti mi gitmedi mi merak ediyorum.

***

Şimdi gelelim o genel kurulda olup bitenlerin tek tek analizini yapmaya…

Gayet sakin başlayan toplantının tansiyonu, Eski Başkan Tahir Nursaçan’ın kürsüye gelip kendisine muhalif olan sanayicilere “Haddinizi bileceksiniz” diye bağırmasının ardından değişti.

Nursaçan’a yanıt vermek için kürsüye gelen Kayseri OSB’ne Sahip Çık Platformu Başkanı Bekir Okay Kiracıoğlu, durumu yatıştırmaya çalışsa da, kapalı oylama isteyen sanayicilerin verdiği önergeye toplantıyı yöneten Divan Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın “Önergenizi geri çekin” şeklindeki tutumu ortamı bir anda gerdi.

Tamda bu esnada, salonun arka kısmında kavga çıktı ve sandalyeler havada uçuştu.

Yaşanan kavga esnasında, Divan üyelerinden Yılmaz Büyüknalbant’ın önündeki mikrofonların açık olduğunu unutup, Divan Başkanı Memduh Büyükkılıç'a “Başkanım bırak onlar bir birini yesin, oylamaya sun, kabul edenler etmeyenler” diye 4 kez müdahalede bulunması sanayiciyi çileden çıkarttı.

Yılmaz Büyüknalbant’ın ahlak ve etik kurallarına aykırı bu davranışı canlı yayında olan kameralara saniye saniye yansıdı…

Çıkan kavganın ardından Kayseri OSB’ne Sahip Çık Platformu’na destek veren yüzlerce sanayici salonu terk etti.

Salonun büyük bir çoğunluğu gözle görülür biçimde solunu terk etmesine rağmen, toplantı ve karar yeterlilik sayısına bakılmaksızın, Kayseri OSB’nin Eski Başkanı Tahir Nursaçan’ın Yönetim ve Denetim Kurulu raporları oylamaya sunuldu.

Salonda kalan az sayıda sanayici ile yapılan oylama neticesinde ise, Tahir Nursaçan ve yönetimi, toplantıyı yöneten divana göre aklanmış sayıldı.

Boşalan salonda ayrıca, Tahir Nursaçan taraftarlarından divana ikinci bir önerge verilerek, haklarında kamu davası açılmış olan Tahir Nursaçan, Süleyman Sarptaş, Ali Yaprak ve diğer yargılananlar oylama ile aklanmak istendi.

Bu sırada da devreye giren Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Özhaseki, Divan Başkanı Büyükkılıç’a seslenerek “Geç bu maddeyi geç! Mahkeme kararı var neyini oylayacaksınız? Mahkeme kararları oylanmaz. Mahkemenin karar verdiği yerde oylama olmaz! Tüm Türkiye ayağa kalksa bir mahkeme kararını iptal edebilir mi? Yahu bırakın bu işleri geçin bu işleri… 85 milyon bir araya gelse yargı kararlarını ortadan kaldıramaz” şeklinde ifadeler kullandı ve sonrasında ilgili önerge oylama ile iptal edildi.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz isteyen Erdoğan Aslan isimli bir sanayici, Baki Ersoy’a seslenerek, “Bu genel Kurul da Kayseri Sanayicisi telafisi zor büyük yaralar almıştır. Sizlerden haktan adaletten yana davranmanızı beklerdik” şeklinde çıkıştı ve “Sayın vekilim bende ocaktan geldim. Lütfen sanayicilere sakın parmak sallamayın” şeklinde uyarıda bulundu.

Bu sözlerin üzerine MHP Milletvekili Baki Ersoy, Genel Kurulda söz istedi. Büyükkılıç, söz alma konusunda gerginlik çıkması endişesiyle Ersoy’a engel olmak istedi. Israrla söz isteyen Ersoy, “Ben Sanayiciye parmak sallamam. Konuşmalarımı hocam yanlış anlamış. Sanayiciye parmak sallamak enim haddim değil. Ben PKK’nın siyasi uzantısı HDP’lilere Kayseri Organize Sanayi Bölgesini konuşturanlara parmak sallıyorum. Ben sanayicinin sorunlarının çözümü için elinden geleni ardına koymayan bir Milletvekiliyim. PKK’nın siyasi uzantısı kim varsa, alayına parmak sallıyorum, bunun da bilinmesini istiyorum. Ben burada farklı şeylerde söylerdim ama şehrin büyüğü sayın Mehmet Özhaseki bana üç cümle et, in dedi. O söylediğinde başımızın üstünde yeri var ve uyarız” diye konuştu.

***

Yaklaşık 20 yıldır bu şehirde gazetecilik yapıyorum, Mehmet Özhaseki ile Baki Ersoy’u hiç bu kadar sıkı fıkı ve yakın görmedim!

Mehmet Özhaseki ve Baki Ersoy’un son günlerde zaman zaman kapalı kapılar arkasında bir araya geldikleri bilgisi tarafıma ulaşıyordu ancak bu durum hiç kameralara yansımamıştı!

Özhaseki ve Baki Ersoy iki buçuk saat süren o toplantıda öyle yakındı ki, onların o hallerini görünce siyasetin cilvesi herhâlde demekten kendimi alamadım.

Bunlar benim tespitim, onlar farklı şeyler söyleyebilir ama, işte o zaman arşiv devreye girer!

Geçmişte Cumhur ittifakına rağmen adeta bir birinin izine kurşun atan Özhaseki ve Baki Ersoy’u Cumhur İttifakı mı bir araya getirdi dersiniz?

Ben, Cumhur İttifakı’nın bu fotoğraf karesinin verilmesinde etkin bir rol oynadığını düşünmüyorum!

Gelinin bu süreçten sonra, Kayserispor Soruşturması ve Kayseri OSB davasının seyri çok önemli…

Hukuka yansıyan bu davalardan Kayserispor ile ilgili olanında, müşteki olarak taraflardan bir tanesi MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy!

Milletvekili Baki Ersoy burada, her ne kadar Kayserispor Eski Başkanı Erol Bedir yönetiminin yolsuzluk yaptığını öne sürse de Erol Bedir’in arkasında olan ismin doğrudan Mehmet Özhaseki olduğunun bilincinde olarak şikâyette bulundu.

MHP Milletvekili Baki Ersoy, Kayserispor ile ilgili Kayseri Cumhuriyet Savcılığı’na sunduğu dilekçe ile de kalmayıp her fırsatta Erol Bedir üzerinden yaptığı sert açıklamalarla Özhaseki’yi hedef aldı.

Her iki konuda da başlatılan soruşturma ve davaların seyrini yakından takip ediyorum, bakalım bu yakınlaşmanın sonucunda neler olacak?

Özhaseki doğru söylüyor, “85 milyon bir araya gelse yargı kararlarını ortadan kaldıramaz” ancak, siyaset veya siyasetçiler yargıya müdahale ederse ne olacak?

***

Kayserispor’a soruşturma açıldığında Kayserispor tesislerinde boy gösterip Erol Bedir’i savunan tarzda açıklamalarda bulunan Sayın Özhaseki, ne hikmetse Kayseri OSB Eski Başkanı Tahir Nursaçan mahkeme kararıyla görevden alındıktan sonra da Kayseri OSB’nin Genel kurul toplantısında beliriyor!

Sayın Özhaseki sahi sizin başka işiniz gücünüz yok mu?

Koskoca Türkiye de 81 vilayet var ve siz Ak Parti Hükümeti’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısısınız!

Kayseri OSB ve Kayserispor neden sizi bu kadar ilgilendiriyor?

Kayseri OSB’nin dünkü genel kurulunda 1 yıldır süren gergin ortamı yatıştırmak için katıldığınızı söylediniz, siz oradayken sanayici bir birine girip sandalyeler havada uçuştu.

Bu tür toplantılara siyasiler davet edilir ve katılırlar buna söylenecek söz yok, ama geçmişte bu tür toplantılara katılan siyasiler azami 5-10 dakika toplantıda kalır açılış konuşmalarını yaptıktan sonra hemen salonu terk ederlerdi.

Yazılı olmasa da siyasi etik kuralları bunu gerektirirdi!

Bir siyasi kişiliğin iki buçuk saat boyunca toplantıda kalması ve toplantının her bir dakikasına an be an müdahil olması ne kadar etik bir yaklaşımdır?

Bunu durum, Mehmet Özhaseki, Baki Ersoy, Şaban Çopuroğlu ve Adnan İncetoprak için geçerlidir!

Güya sizler gergin ortamı yatıştırmak için oradaydınız öyle mi?

Evet gerginliği yatıştırdınız (!), sizin yüzünüzden sandalyeler havada uçuştu!

Bu söylemlerinize kargalar bile güler!

Kayseri OSB’de yaklaşık 1 yıldır süren kavga ve gürültünün ve dünkü yaşanan kavgaların temel sebebi sizlersiniz!

Arabuluculuğunuz ve siyasetiniz sizin olsun, çekin ellerinizi sanayicinin üzerinden!

Kayseri OSB, Kayseri sanayicilerini temsil eden Sivil Toplum Örgütü niteliğinde bir yerdir!

Kayserili sanayicileri, sizin siyasi ve diğer maddi-manevi çıkarlarınıza alet etmeyin!

Şehri yönettiğini iddia eden sizler bunu yaparsanız, memleket kaostan geçilmez olur.

Ayıptır, günahtır!

***

Şimdi gelelim asıl en can alıcı meseleye…

OSB’ne Sahip Çık Platformu içerisinde yer alan ve Kayseri OSB’nin Eski Başkan Adayı Ahmet Hilmi Kürtüncü ile dün telefonda konuştuk, yapılan genel kurulda Divan Başkanı Memduh Büyükkılıç ve diğer divan üyeleri tarafından satıldıklarını açıkladı.

Genel kurulun iptali için Kayseri Asliye Ticaret Mahkemesi’ne itirazda bulunacaklarını bizzat bana anlatan Kürtüncü, dünkü yaşananlara adeta ateş püskürüyor!

Şimdi ne olacak?

Ahmet Hilmi Kürtüncü ve arkadaşlarının mahkemeye yapacağı bu müracaat kabul edilir ve genel kurul iptal edilirse ne olacak?

Dünkü yaşananların ve bundan sonra yaşanması muhtemel büyük olayların faturası kime kesilecek?

Bana göre, hesap verecekler listenin ilk iki sırasını Mehmet Özhaseki ile Baki Ersoy oluşturacak!