Değerli okurlarım;

Kayseri Şeker Fabrikası’nın, 3 Milyar 205 Milyon TL (Eski Parayla 3 Katrilyon 205 Trilyon) borç batağına saplandığını, geçtiğimiz günlerde Kayseri’nin göbeği olan Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan adayı Erkan Öztürk’den öğrendik.

Erkan Öztürk’ün o basın açıklamasında sarf ettiği sözler, Kayseri, Sivas, Yozgat, Kırşehir ve Nevşehir de Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin ortağı olup pancar çiftçiliğiyle uğraşan 80 bin üye için çok ciddi uyarı niteliğindedir.

***

Bildiğiniz üzere; Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin Eski Başkanı Vedat Ali Özışık, 4 Aralık 2010 yılında tutuklandıktan sonra, 24 Aralık 2010 tarihinde Kayseri Barosu avukatlarından Fevzi Konaç ile birlikte, Develi ilçesinden esnaf Hurşit Dede, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akay ve Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Fıratoğlu’dan oluşan 4 kişilik heyet, kooperatife kayyım olarak atandı.

Sonrasında gelişen şaibeli hamlelerle, Hüseyin Akay önce pancar çiftçisi yapılıp, ardından bir anda Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin Başkanı oluverdi.

O tarihlerle Hüseyin Akay’ın adını kimse bilmezdi!

Hüseyin Akay kâğıt üstünde resmen başkan olduktan kısa süre sonra fabrika binasında bir basın toplantısı yapıp Vedat Ali Özışık yönetimini yerden yere vurmuş, Özışık’ın Kayseri Şeker Fabrikası’nı 750 Milyon TL borca soktuğunu anlatmıştı.

O toplantıda bende vardım ve kulaklarımla işittim!

O dönem devletin çeşitli kademeleriyle birlikte ulusal ve yerel medyada öyle sistematik algı operasyonları yapılıyordu ki, Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nın temeline dökülen beton dahi kurumamışken Vedat Ali Özışık’ın fabrikayı soyduğuna tüm Türkiye’yi inandırdılar!

Yetmedi, Vedat Ali Özışık ve kardeşlerini sapkınlıkla bile suçladılar!

Türkiye’nin koskoca ulusal medya kuruluşları “Ballı Hayat”, “Yolsuzluktan aile boyu seks skandalı çıktı”, “İki bin lira maaşla kral hayatı” diye başlıklar atarken, Kayseri il teşkilatına ziyarete gelen MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin çayını şekersiz içmesi dahi Kayseri Şeker’e yapılan operasyonda yıllarca malzeme olarak kullanıldı.

Kayseri’deki Ak Partili siyasetçilerden, başta Mustafa Elitaş, Taner Yıldız, Yaşar Karayel ve dönemin Ak Parti Kayseri İl Başkanı Ömer Dengiz de hep bir ağızdan verdikleri demeçlerle, Vedat Ali Özışık’a yapılan operasyonun yerinde olduğundan dem vurup her fırsatta buldukları kameralar önünde mutluluklarını dile getiriyorlardı.

Hüseyin Akay görevde olduğu 6 yılın ardından, 2017 yılında gazetecilerin önüne yeniden çıkarak, Kayseri Şeker Fabrikası’nın borçları sıfırlandıklarını duyurmuş, davullar ve zurnalar eşliğinde halaylar çekmişlerdi.

Yani, o dönem söylenenler doğruysa 2017 yılında Kayseri Şeker Fabrikası’nın tek kuruş borcu kalmamıştı!

Bu da, Hüseyin Akay’ın ve ona her platformda destek veren Mustafa Elitaş, Taner Yıldız, Yaşar Karayel, Bekir Yıldız ve dönemin Ak Parti Kayseri İl Başkanı Ömer Dengiz’in başarısıydı (!)

***

Gelelim günümüze, yıl 2021 ve 31 Mayıs Pazartesi günü!

Erkan Öztürk, an itibariyle Kayseri Şeker Fabrikası’nın, 3 Milyar 205 Milyon TL (Eski Parayla 3 Katrilyon 205 Trilyon) borcu olduğunu iddia ediyor!

Vedat Ali Özışık’ın bıraktığı 750 milyon TL’lik borç nerede, 3 Milyar 205 Milyon TL nerede?

İki borç arasındaki fark neredeyse 5 kat!

Yani Hüseyin Akay, Vedat Ali Özışık’a göre Kayseri Şeker Fabrikası’nı 5 kat daha fazla borçlandırmış…

Borcun bittiği söylenen 2017 yılını baz alırsak, rahatlıkla Hüseyin Akay yönetimindeki Kayseri Şeker Fabrikası son 4 yıl içerisinde yaklaşık 5 kat borçlanmış diyebiliriz!

Bu çok çarpıcı rakam, Hüseyin Akay tarafından yalanlanmadı!

Çünkü Erkan Öztürk ve ekibi belgelerle konuşuyor…

***

Kooperatif üyesi pancar çiftçisi Hüseyin Akay’a “Bu paralar nerede” diye soruyor, Akay hemen savunmaya geçip “Turhal Şeker Fabrikası’nı satın aldık” söylemlerine sığınıyor!

Kayseri Şeker Fabrikası Turhal Şeker Fabrikası’nı 17 Nisan 2018 de 569 milyon TL’ye satın almış!

Ama 4 taksite böldürerek!

Yani Turhal Şeker Fabrikası’nın daha 284 milyon TL’si ödenmiş, anlayacağınız Turhal Şeker henüz Kayseri Şeker’in bile değil!

Çünkü borç bitmemiş!

Evrensel ticaret kuralları der ki, “Borç bitmeden mal senin değildir” der!

Turhal Şeker Fabrikası’nın Kayseri Şeker Fabrikası’nın olabilmesi için 2 taksit halinde 284 milyon TL daha ödeme yapması gerekecek!

İşte zamanı gelmişken gelelim o kilit soruyu sormaya!

3 Milyar 205 Milyon TL borcu olup, mevsimsel karlarının hemen hemen tamamının banka faiz giderleri ve personel maaşlarına giden Kayseri Şeker Fabrikası ve Hüseyin Akay bu borcu nasıl çevirecek?

Satacak mülk kalmamış, kalan mülkler de çekilen krediler karşılığında ipotekli!

***

Denize düşen yılana sarılır derler ya hani, tam da böyle bir ortamda Hüseyin Akay’ın aklına parlak bir fikir geliyor(!)

Hüseyin Akay ve onun ağababalarının türettiği fevkaladenin fevkindeki fikir şu imiş…

Kayseri Şeker Fabrikası’nın yüzde 15’lik payını halka arz etmek!

Hüseyin Akay’ın söylediğine göre, Kayseri Şeker’in yüzde 15’lik hissesi borsaya açılırsa fabrika finansal olarak rahatlarmış…

Kayseri Şeker’in yüzde 15’lik hissesinin satılacağı mecranın ismine bakar mısınız “Borsa İstanbul Yıldız Pazar”!

Hüseyin Akay şu sıralar televizyon televizyon gezip Kayseri Şeker’in yüzde 15’lik hissesi borsaya açılacağını ballandıra ballandıra anlatıyor!

Sanırsın Hüseyin Akay’ın başında olduğu Kayseri Şeker Fabrikası NASA ve uzaya mekik yollayacak…

Hele biraz yavaş soluklan be adam!

Kayseri Şeker’i satacaksın sen!

Borsada satmayı planladığın yüzde 15’in Kayseri Şeker için ne anlama geldiğini biliyor musun sen?

Yangından mal kaçırır gibi bu telaşın neden?

Siz Kayseri Şeker Fabrikası’nı Ankara ve TBMM’nin yolunu aşındırıp SPK kapılarında nöbet tutarak mı yönetiyorsunuz?

Kayseri’nin göz bebeği ve 80 bin çiftçinin alın teri olan Kayseri Şeker’i satıyorsun!

Kayseri Şeker’in yüzde 15’lik hissesi borsaya açılacak diye küçümsüyorsun ya hani, sahi elinizde ne kadar hisse kaldı ki?

Yüzde 11.07’si geçtiğimiz yıllarda Türkiye Varlık Fonu’na devredildikten sonra Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin hissesi yüzde 58,6’ya kadar düşmüştü!

Şimdi ballandıra ballandıra anlattığınız yüzde 15’lik halka arz gerçekleşirse, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin Kayseri Şeker Fabrikası üzerindeki hissesi yüzde 43,6’ya düşecek!

Yüzde 51’lik hissenin ne demek olduğunu şirket yönetenler ve Anonim Şirketi olanlar çok iyi bilir!

Siz kendinizi çok zeki çiftçiyi de saf yerine mi koyuyorsunuz?

Eğer halka arz gerçekleşir Kayseri Şeker’in hisseleri borsada satışa çıkarsa, Kayseri, Sivas, Yozgat, Kırşehir ve Nevşehir’deki 80 bin çiftçisine ve Kayseri’ye büyük geçmiş olsun!

***

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 25 Mayıs 2017 yılında Kadir Has Kültür Merkezi’nde yapılan 64. Olağan Genel Kurulu’nda, Vedat Ali Özışık’a “Hırsız Vedat” sloganları attırmıştın ya hani…

Etme bulma dünyası diye boşuna dememişler!

Eğer SPK kazaen halka arzı onaylar da Kayseri Şeker’in yüzde 15’lik hissesi borsada satılırsa, Kayseri, Sivas, Yozgat, Kırşehir ve Nevşehir’deki 80 bin çiftçi sana ne yapar hiç düşündün mü?

Bence orasını hiç düşünmemişindir, senin hedefinde borsadan gelmesini planladığın 3 milyar TL var!

Bari biraz dürüst davranıp Sermaye Piyasası Kurulu’na sunduğunuz “Kayseri Şeker Fabrikası AŞ. Sermaye artırımından Elde Edilecek Fonun Kullanımına İlişkin Yönetim Kurulu Raporu’na”, “Halka arz işleminden elde edilecek paranın en azından bir kısmıyla Kayseri Şeker Fabrikası’nın birikmiş kredi borçlarını kapacağız” yazdırsaydınız daha gerçekçi olurdunuz!

Kısa süre önce halka arz edilen ilham kaynağınız Ziraat GYO kadar cesaretiniz yok mu?

Yazmadığınıza göre demek ki cesaretiniz yok!

Ziraat GYO’nun cesareti var, çünkü parası ve mülkü var!

Sizin borçtan başka neyiniz var ki?

Gırtlağına kadar borca batmış bir şirkete borsada kim ortak olmak ister ki, orası da ayrı muamma…

Hep birlikte bekleyip görelim, Mevla’m neylerse güzel eyler!

Not: Hüseyin Akay’ın FETÖCÜ müdürleri konusu ile Kayseri Şeker ayrıca, halka arzdan gelmesini planlanan 160 milyon TL ile alkol fabrikası kuracağını taahhüt etmiş ilerleyen günlerde bu konuları da belgeleriyle gündeme taşıyacağım.