Kayseri, sosyal medya kanalıyla başlatılan bazı algı operasyonları ile yine Türkiye gündemine oturdu.

Neymiş efendim?

Ali Dağı’nın eteğinde bulunan “Sinan Chef” isimli restoran, geçtiğimiz hafta sonu CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ağırladığı için kapatılmış (!)

Orası halka açık restoran ya tabi ki yersen…

***

Siyasetin alet edildiği ve buram-buram reklam kokan bu operasyona maruz kalan insanlar ise, Kayseri tabiriyle işin aslını-astarını tüm çıplaklığıyla öğrenmeden aldılar ele düştüler yola!

Bunun içerisinde bu algı operasyonlarına bilerek veya bilmeyerek gazeteci meslektaşlarımızın da alet olması çok üzücü bir durumdur!

Ortalık böylesine bir operasyonla toz duman olmuşken aklı başında bir adam da çıkıp, “Yahu kardeşim Kemal Kılıçdaroğlu’nun gittiği tüm restoranlar böyle kapatılsa memlekette restoran falan kalmaz” diye de sorgulamadı; iyi mi?

***

Örneğin; CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sinan Chef isimli restorana gitmeden birkaç saat önce, aynı gün Fier Restoranda kanaat önderleriyle bir araya geldi.

Ama mantık buysa “Fier Restoran neden kapatılmadı?” diye de kimse sorgulamadı!

Öyle ya o sakat mantıktan bakacak olursak; “Madem CHP’lilere veya Kemal Kılıçdaroğlu’na bir garez var, Fier Restoran da kapatılmalıydı” öyle değil mi?

Kaldı ki?

Sinan Chef’in Sahibi Sinan Yavuz’un ömrü Sudi Arabistan da geçmiş, Fier Restoranın Sahibi Fikret Erdal bey ise Kayseri civarında Sosyal Demokrat kimliği ile bilinen bir şahsiyettir.

Yani o mantık bu çerçeveden bakıldığında da çok sakat bir mantık!

***

Neyse; Sinan Chef’in Sahibi Sinan Yavuz’un çalışanları ile birlikte yaptığı sosyal medya şovuna gelelim.

Sinan Chef’in Sahibi Sinan Yavuz, devletin kestiği resmi ceza tutanağı elinde, çalışanları arkasında, restoranı sigara içirtmekten mühürlendiği için 400 kişilik yıl başı rezervasyonlarını iptal edeceklerini anlatarak, resmen demagoji yaptı.

Bu yöntem, Uluslararası ortamlar görmüş profesyonel bir işletme sahibinin yapacağı bir davranış kesinlikle olamaz.

İşin gerçeklik yönü ve profesyonellik boyutunu da bir kenara bırakacak olursak; hiç kimse Sinan Chef’in Sahibi Sinan Yavuz’un elinde salladığı belgenin ne olduğu içeriğinde ne yazdığı da kimsenin dikkatini çekmedi.

Ben bu köşe yazımın altında, o belgenin orijinal içeriğinin bir kopyasını sizlerle paylaşacağım.

O belgede; Sinan Chef isimli restoran, müşterilerine kapalı alanda sigara içirttiği için 6 Kasım 2022 tarihinde ilk ihlalden para cezası yemiş!

İkinci ihlalin birinci tekerrürünü ise 11 Kasım 2022 tarihinde yapmış…

Yetmemiş…

19 Aralık 2022 tarihinde ise ilk ihlalin ikinci tekerrürünü yapmış.

O da yetmemiş…

27 Aralık 2022 tahinde ise; Sinan Chef isimli restoranın müşterilerine kapalı alanda sigara içirttiği için ilk ihlalin üçüncü tekerrürü gerçekleştiği tespit edilmiş!

Yani anlayacağınız Sinan Chef, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun oraya geldiği 24 Aralık 2022 tarihine kadar 3 kez müşterilerine sigara içirttiği gerekçesiyle tutanak tutulup cezaya çarptırılmış!

Para cezası ve tüm uyarılara rağmen halen kanunları ve kurulları hiçe sayıp ihlal eden Sinan Chef’e 4’üncü kez ise 10 günlük kapatma cezası verilmiş.

Yani anlayacağınız Sinan Chef olayının ne CHP’yle nede CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile hiçbir ilgi ve alakası yok!

Burudaki durum tamamen; en hafif ifadeyle, bilinçli, ısrarlı ve zincirleme bir biçimde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kural ve kanunlarını tanımama ve hiçe sayma girişimidir!

***

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Sinan Chef’e verilen 10 günlük kapatma cezasının, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in talimatıyla kaldırıldığı öğrenildi.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in yüzü yumuşak, anlaşılan yılbaşı öncesi Sinan Chef’e kıyamamış…

İnsani yönden bakıldığı zaman, ekonominin böylesine kötü olduğu zamanda bir restoranın yıl başı öncesi 10 gün kapatılması ağır bir yaptırım gibi gözükebilir bunda hemfikiriz.

Ancak, burada ortamı yumuşatayım derken, Talas İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, Talas İlçe Kaymakamlığı ve Talas Belediyesi gibi güzide kurumlarımızı da devlet eliyle zafiyete uğratmamak gerekir!

Sayın Valim; Kayseri’de Sinan Chef’e yapılan uygulama emsal teşkil ederse, bu durumun altından nasıl kalkacaksınız hiç düşündünüz mü?

Siz o yasağı kaldırma talimatı verdikten sonra, Sinan Chef’in Sahibi Sinan Yavuz’un paylaştığı ikinci teşekkür mahiyetli sosyal medya videosunu izlediniz mi?

Unutmayalım ki; “Adalet Mülkün Temeli’dir” ve adalet sağlanırken çifte standart uygulamak yoktur!

Yapılan yanlıştan devletim adına bir an önce dönülmesini arzu ediyor, herkese iyi, sağlıklı ve mutlu seneler diliyorum.

İŞTE O BELGE: